• Plavecký výcvik
            • Plavecký výcvik

            • V dňoch 8. - 12.4. sa naši tretiaci zúčastnili základného plaveckého výcviku v krásnom prostredí plavárne hotela Permon. Žiaci boli podľa svojich plaveckých zručností rozdelení do štyroch skupín. Každý deň začali rozcvičkou a potom hurá do vody. Tí menej skúsení sa hravou formou zoznamovali s vodou, prekonávali strach pri ponáraní pod hladinu, osvojovali si techniku dýchania i základy plaveckých štýlov. Zdatnejší plavci sa zdokonaľovali v technike už naučených plaveckých spôsobov. Najlepšou odmenou za odvedenú prácu im každý deň bola jazda na tobogáne či šmýkačke. Na konci výcviku každý podľa svojich schopností zdolal niekoľko metrov bazéna. Snaha všetkých žiakov bola ocenená "Mokrým vysvedčením".

          • Olympijský odznak všestrannosti
            • Olympijský odznak všestrannosti

            • Dňa 15.4.2024 sa v Žiline uskutočnilo krajské kolo Olympijského odznaku všestrannosti.
              Jedná sa o dobrovoľný národný športový projekt Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) určený pre žiakov II. stupňa na všetkých základných školách a osemročných gymnáziách na území SR.
              Projekt je zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov. Partnermi projektu sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ SR) a Školský šport.
              Prihlásilo sa 57 základných škôl zo Žilinského kraja. V silnej konkurencii sme získali krásne 18. miesto.

              Našu školu vzorne reprezentovali žiaci:
              Droppová Rebeka VI.C
              Richter Peter VI.C
              Majeríková Barbora VII.B
              Hnilica Lukáš VII.A
              Kokyová Kristína VIII.B
              Hudáč Damián VIII.B
              Trégerová Nella IX.C
              Kalousek Miroslav IX.C

              K úspechu srdečne blahoželáme!!

          • Novinka na Matejke!!!
            • Novinka na Matejke!!!

            • Matejka je opäť krajšia. V týchto dňoch sa dokončila rekonštrukcia ihriska pred školou. Stará asfaltová plocha získala nový farebný a bezpečnejší povrch, ktorý sa dá využiť na športové hry, na pohybové hry a aj ako dopravné ihrisko pre ŠKD. Prajeme našim deťom, aby im dlho a bezpečne slúžilo a aby na ňom rozvíjali svoje pohybové zručnosti.

          • Florbalový turnaj v ŠKD
            • Florbalový turnaj v ŠKD

            • V piatok 12. apríla 2024 si žiaci I. stupňa našej základnej školy v ŠKD zmerali svoje sily vo florbale. Pani vychovávateľky vyzvali žiakov aby si v piatok priniesli florbalky a zahrali si so spolužiakmi a kamarátmi zápas. Pani vychovávateľka Ilavská pripomenula deťom dôležitosť pohybu pre ich zdravie, hovorila o florbale ako o športovej aktivite pre chlapcov aj dievčatá, ktorá má svoje pravidlá a pri ktorej kladieme dôraz na priateľské športovanie a férové súperenie v kolektíve. Mysleli sme aj na tých, ktorí ešte florbalku doma nemajú a tak si žiaci zahrali aj so školskými hokejkami. Medzinárodný deň florbalu sme oslávili zápasmi medzi prvákmi a druhákmi na školskom ihrisku a svoje sily si zmerali aj tretiaci so štvrtákmi popoludní v telocvični, na ktorý zápas prišli povzbudzovať aj mladší kamaráti.

              Šport je skvelý a úžasné na ňom je, že môžeme zažiť spoločné nadšenie z neho.

          • Okresné kolo matematickej olympiády
            • Okresné kolo matematickej olympiády

            • V stredu 3.4. 2024 sa konalo okresné kolo matematickej olympiády v Liptovskom Mikuláši. Z našej školy do tohto kola postúpili šiesti žiaci: Rebeka Ďulíková, Veronika Hrabalová, Laura Gabauerová, Michal Hugáň, Melani Marušiaková, Damián Papán.

              Súťažiaci mali v priebehu 120 minút vyriešiť tri náročné úlohy, pri ktorých sa nehodnotí len správny výsledok, ale aj postup riešenia.

              Najlepšie sa darilo Veronike Hrabalovej, ktorá sa umiestnila na krásnom druhom mieste spolu s dvoma ďalšími súťažiacimi. Tešíme sa z jej úspechu a srdečne blahoželáme.

          • Beseda o EÚ
            • Beseda o EÚ

            • V roku 2004 si pripomíname 20. výročie vstupu Slovenskej republiky do európskych štruktúr. Pri tejto príležitosti sme v piatok, 5.4.2024, pozvali P. Stančíkovú z regionálnej kancelárie Europe Direct Žilinský kraj, ktorá pomohla našim ôsmakom zorientovať sa v téme EÚ. V druhej časti prednášky sa venovala veľmi aktuálnej téme dezinformácií. Zamerala sa na základné pojmy z danej oblasti, predviedla praktické ukážky a poskytla rôzne návody, ako sa naučiť brániť proti nepravdám šíreným v online priestore.

          • Alfiáda spustená
            • Alfiáda spustená

            • Zapojte sa do vedomostno-zábavnej súťaže a bojujte o lukratívne ceny. Stačí, ak vyriešite čo najviac testov na Alfovi a výhra môže byť vaša. Súťaž trvá do 24.4.2024. Viac informácií a štatistiky nájdete na tomto odkaze: https://alfiada.programalf.com/olt/www/#anchor_o_sutazi

          • Veľkonočné tvorivé dielne
            • Veľkonočné tvorivé dielne

            • Tento rok bol predveľkonočný čas výnimočný. Príjemné počasie, slniečko, ozdobené stromčeky v areáli školy vajíčkami a.... tvorivé dielne. Tradícia tvorivých dielní opäť tento rok ožila v jedálni našej školy. Žiaci si mali možnosť so svojimi rodičmi, starými rodičmi ozdobiť vajíčka, zapliesť korbáče, vyrobiť papierovú sliepočku, zajka, vymaľovať sadrovú ozdôbku... Všetci sa mohli popri práci občerstviť aj výbornými koláčikmi, čajom, kávičkou. S dobrým pocitom a rukami plnými krásnych výrobkov sa mohli začať veľkonočné sviatky

          • Beseda o knihe:  Adelka a Messi – Ako sa hľadajú kamaráti
            • Beseda o knihe:  Adelka a Messi – Ako sa hľadajú kamaráti

            • Dňa 25.3.2024 sa žiaci 2.A,B,C stretli na besede s mladou spisovateľkou  Jaroslavou Šulejovou. Podnetom na stretnutie s pani spisovateľkou bola jej kniha Adelka a Messi – Ako sa hľadajú kamaráti. Pani spisovateľka žiakom  predstavila svoju knižku, časť z príbehu im aj prečítala.  Deti jej položili množstvo otázok, na ktoré im odpovedala.  Pani spisovateľka nechala deti rozprávať aj  ich zážitky - podobné ako prežili postavy z jej knižky. Porozprávala im  aj o tom, ako dlho vzniká jedna kniha a koľko rôznych ľudí sa podieľa na jej vzniku.

              Veľmi pekne ďakujeme pani spisovateľke Jaroslave Šulejovej nielen za návštevu, ale aj za obohatenie školskej knižnice a za knihy, ktoré deťom  darovala. „Deťom s dostala  do rúk kniha , ktorej hlavným zámerom bolo, aby sa v nej mohlo nájsť každé dieťa.  Aby deti objavili sami seba v skutočnom svete, ktorého farby a vône nie sú závislé od nastavenia počítača.“
              Zo stretnutia si všetci odniesli príjemné zážitky.
               „ Každé dieťa je jedinečné a  výnimočné. A každé chce byť šťastné. Ak je zdravé, rodičia nemôžu byť spokojnejší.“ Zakúpením tejto knihy môžete podporiť  Občianske združenie Náručie.   
              www.narucie.sk

          • „Hodina deťom“ na Matejke
            • „Hodina deťom“ na Matejke

            • Dňa 21. marca sa na škole uskutočnil ďalší ročník celoslovenskej zbierky „Hodina deťom“. V priebehu pár hodín sa podarilo našim dvom dobrovoľníckym tímom vyzbierať sumu 250, 20 eur. Všetkým, ktorí sa do tejto charitatívnej akcie zapojili patrí veľké ĎAKUJEM.

              Koordinátorka zbierky

          • Veľkonočný pozdrav v zariadení pre seniorov SČK
            • Veľkonočný pozdrav v zariadení pre seniorov SČK

            • Stále sa niekam ponáhľame, niečo riešime, telefonujeme, vybavujeme, nakupujeme, pripravujeme sa do školy a do práce, stretávame počas našich dní mnoho svojich známych a príbuzných…

              Nie všetci ľudia takto žijú a akýkoľvek kontakt s ľuďmi, milé slovo, pieseň, báseň a možno len úsmev od Matejkáčov veľmi potešil v stredu pred Veľkou nocou seniorov v susednom zariadení v poliklinike. Toľko šikovných žiakov máme, prečo to nevyužiť a spríjemniť tak sviatočné chvíle ľuďom, ktorí sú už nie veľmi zdraví a niekedy aj osamelo smutní….

              My sme sa presvedčili, že milé pani sestričky pre nich robia všetko, čo je v ich silách, starajú sa o nich a pri ich namáhavej práci si tiež zaslúžia malé a milé predstavenie od susedov z Matejky. Naši žiaci začali spievať už na prízemí polikliniky, tak ako pri návšteve pred Vianocami. S veselou náladou a s očami plnými očakávaní sa predviedli tak krásne, že od dojatia sa nám viacerým tisli slzy do očí. Na záver odovzdali veľkonočné pozdravy, sladkosti a spoločne sme si všetci zaspievali obľúbenú pieseň uja “speváka”, ktorý si chvíle v tomto zariadení spríjemňuje spevom od rána do večera - “V hlbokej doline, srnka vodu pije…”

              A veru hlboko sme sa viacerí zamysleli, aký je život vzácny a ako si treba vážiť ľudí okolo nás. Naše deti si to užili a oči seniorov boli plné radosti, potešenia a najmä múdrosti, ktorú už dnes treba niekedy dlho hľadať! 

          • Modrá streda
            • Modrá streda

            • Poslednú stredu pred veľkonočnými prázdninami sa žiaci 3.B vybrali do Národopisného múzea Liptovský Hrádok. Prostredníctvom pútavého rozprávania spoznali históriu výroby modrotlače na Slovensku. Okrem získavania nových vedomostí mohli obdivovať ľudový odev, bytový textil, formy a vzorky modrotlače, či rekonštrukciu dielne posledného majstra Daniela Žišku z Hýb. Počas tvorivej aktivity si vyskúšali výrobu modrotlačovej formy aj obrúskov.

          • Pán Hviezdoslav by z nás mal radosť!
            • Pán Hviezdoslav by z nás mal radosť!

            • V dňoch 21. a 22. marca sa v CVČ v Liptovskom Mikuláši konali okresné kolá  súťaže  Hviezdoslavov Kubín. Verte-neverte, tento rok to bol už jej 70. ročník.

              Našu školu reprezentovalo 7 žiačok, ktoré postúpili zo školského kola.

              Najlepšie sa darilo Charlotte Márii Kollárovej (9.C), ktorá získala krásne 1. miesto. Čestné uznanie porota udelila ďalším dvom dievčatám – Poline Yelahine (9.B) a Liliane Maťašovskej (9.C).
              Úspešné boli aj Alica Makarová (5.A), ktorá vo svojej kategórii obsadila krásne 2. miestoRebeka Ďulíková (6.C), ktorá si vybojovala 3. miesto v prednese prózy.

              Nikol Tylková (2.B) a Kristínka Čániová (4.A) sa vo svojich kategóriách veľmi dobre zapísali a nabrali skúsenosti, ktoré zúročia v budúcom ročníku súťaže.

              Všetkým našim recitátorkám ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy. Našim deviatačkám ďakujeme za skvelú viacročnú reprezentáciu našej Matejky, v budúcom školskom roku už budú reprezentovať svoje nové školy.

          • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín
            • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

            • Koncom februára prebehli v našej škole triedne a následne aj školské kolá súťaže Hviezdoslavov Kubín. Žiaci i pani učiteľky v porote si spoločne užili krásu našej slovenčiny a spomedzi všetkých zúčastnených nakoniec vybrali tých najlepších. Prví z každej kategórie budú našu školu reprezentovať v okresnom kole súťaže.

               

              Darilo sa nám takto:
              II. kategória poézia
              1. miesto: Alicka Makarová
              2. miesto: Anička Majeríková
              3. miesto: Janka Grešová, Paľko Čáni

              II. kategória próza
              1. miesto: Rebeka Ďulíková
              2. miesto: Danielka Orgovánová
              3. miesto:   Lukáško Lehotský

               

               

              III. kategória poézia
              1. miesto: Charlotte Mária Kollárová,   Polina Yelahina
              2. miesto: Barbora Majeríková
              3. miesto: Melani Marušiaková
              III. kategória próza
              1. miesto: Liliana Maťašovská
              2. miesto: Karolína Petríková
              3. miesto: Ema Murínová, Damián Papán

               

          • Oblečenie so školským logom
            • Oblečenie so školským logom

            • Po roku znovu máte možnosť objednať si oblečenie so školským logom. Objednávanie je možné do 21.4.2024, po tomto termíne sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. 

              Celú ponuku nájdete na: https://www.kraloveskoly.cz/matejka/ (v prípade, že e-shopové ceny budú zobrazené v CZK, môžete si ich prepnúť na EUR v hornej lište). 

          • Okresné kolo Chemickej olympiády
            • Okresné kolo Chemickej olympiády

            • Naše šikovné deviatačky preukázali svoje vedomosti a zručnosti v teoretických i praktických úlohách v okresnom kole Chemickej olympiády, ktoré sa uskutočnilo 14. marca 2024. Polinka Yelahina získala nádherné 2. miestoLilianka Maťašovská obsadila 4. miesto.

              Našim „chemičkám“ srdečne blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a Polinke prajeme veľa úspechov v krajskom kole.

          • Deň otvorených dverí
            • Deň otvorených dverí

            • Kde bolo, tam bolo....týmito slovami sa začínajú rozprávky a týmito slovami sa začali aj Dni otvorených dverí pre predškolákov a ich rodičov v našej škole, ktorí mali počas týchto dvoch dní možnosť nazrieť za každé dvere. Ale postupne. Deti na začiatku privítal Matejko a Matejka a potom spomínané ... Kde bolo, tam bolo... Janíčko a Marienka porozprávali deťom čo sa im stalo, keď nepočúvli svoju maminku. Po rozprávke detičky postupne otvárali dvere v škole za ktorými ich čakali prekvapenia, zaujímavosti, hry, zábava... Všetko ich zaujímalo, všade bolo počuť veľa otázok, niektorí s maminkou a ockom, niektorí sami kreslili, cvičili, spievali, počítali. A keď už detičky zistili, čo je za dverami, zavrela škola svoje veľké školské dvere a trpezlivo bude čakať na svojich nových žiačikov, ktorých veľmi rada privíta na zápise 23. a 24. apríla. Už teraz sa na vás veľmi teší.

          • Čitateľský maratón
            • Čitateľský maratón

            • Žiaci tretích a štvrtých ročníkov sa 21. marca 2024 zapojili do 15. ročníka celoslovenského detského čitateľského maratónu. V priestoroch mestskej knižnice naši žiaci čítali knihu Zverinec na siedmom poschodí od Petra Gajdošíka.  Kto ešte nepočul o zverinci Dominiky zo siedmeho poschodia, je  čas prečítať si túto  detskú knihu  s humornými príbehmi o spolužití ľudí a domácich miláčikov.
            • Prevencia kriminality

            • Naši deviataci a ôsmaci sa porozprávali s pánom Mgr. Matejom Maxom z okresnej prokuratúry v Lipt. Mikuláši o konkrétnych prípadoch z praxe a možných rizikách mladistvých v rámci prevencie kriminality. Dvere Matejky budú vždy otvorené tejto aktuálnej problematike a my sme radi, že aj ľudia z praxe priblížia žiakom realitu života, ktorá ich čaká a neminie. Veríme, že to má zmysel, o čom svedčia aj výroky žiakov:
              „Ďakujeme za náučné slová a rady do života.“
              „Bolo to super, naučili sme sa viac o zákonoch a o príkladoch z praxe.“
              „Bolo to veľmi zaujímavé, ujo bol super.“
              „Pán rozprával pútavo, určite si niečo z toho odnesiem.“
              „Dozvedel som sa o najčastejších priestupkoch mladých, ešte neplnoletých detí.“
              „Netušil som, čo nám hrozí pri našich „srandičkách“.....“
              „Vysvetlil nám toho veľa, odpovedal nám na všetky otázky....“
    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • Školský telefón: 044/5222568 Mobilný telefón: 0911/595048 Telefón na školskú jedáleň: 044/5222061 Mobil na školskú jedáleň: 0911/669006 Riaditeľka školy: 0910/901948
      • Ul. J. D. Matejovie 539 033 01 Liptovský Hrádok E-mail: skola@zsmatejkalh.eu.sk IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001 IČO: 37910485 DIČ: 2021873491 033 01 Liptovský Hrádok Slovakia
      • IČO: 37910485
      • DIČ: 2021873491
      • IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001
      • RŠ: riaditelka@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 1. stupeň: zastupkyna1@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 2. stupeň: zastupkyna2@zsmatejkalh.eu.sk
      • Mgr. Martina Hrabalová
    • Prihlásenie