• Škola v prírode v Bojniciach
            • Škola v prírode v Bojniciach

            •    Žiaci 4. ročníka  sa v dňoch od 8. do 12. mája 2023 zúčastnili školy v prírode v  Rekreačnom stredisku Hlboké - Bojnice. Počas piatich dní v  príjemnom prostredí Strážovských vrchov  spoznávali prírodné krásy, pamätihodnosti  Bojníc a jeho okolia. Navštívili  najkrajší a najnavštevovanejší zámok na Slovensku – Bojnický zámok, ale aj najstaršiu zoologickú záhradu. Prostredníctvom vzdelávacieho programu v Múzeu praveku Bojnice  vykročili do ďalekej minulosti našich predchodcov, kde  sa dokonale vžili do kože pravekých neandertálcov.  Kroky štvrtákov niekoľkokrát brázdili turistickú cestičku cez bukový les aj k Vyhliadkovej veži  – Čajka v oblakoch, odkiaľ  bol nezabudnuteľným zážitkom  pohľad na Bojnice,  Prievidzu a okolie.
                  Súčasťou školy v prírode bola aj exkurzia do Sklárskeho skanzenu – Sklársky sen v obci Valaská Belá. Tajomné sklárske umenie žiakom odhalil sklársky majster pán Peter Dolinaj. Priamo pred ich očami im ukázal ako sa narába so sklárskou píšťalou, čo všetko sa  dá zo skla vyrobiť, či kvetinky, zvieratká, poháre, ale aj drobné dekoračné predmety, prívesky, šperky, ktoré si žiaci ako suvenír alebo darček odniesli aj domov.
                   Každé popoludnie  až do večierky sa žiakom venovali animátori  Jajo, Pomelo, Straka, Karol a Basty  s  animačným programom „Abeceda hier,“ plný zábavy, tanca, súťaženia, smiechu a  výbornej nálady, pričom animátori nešetrili stále novými nápadmi a energiou. V predposledný deň  nechýbala  ani opekačka  a rozlúčková diskotéka.
                   Na úspešnom priebehu školy v prírode  sa podieľali vedúca školy v prírode Jana Hodorová, pani triedne učiteľky Zuzana Juríková, Tatiana Juríková, Ivana Ťapajáková, pani vychovávateľka  Miška Mezovská. O zdravie žiakov sa postarala Miška Valičková.

                       Posledný deň lúčenia  mnohým žiakom vypadli aj slzičky, veď v  škole v prírode s  CK „Bombovo“  je naozaj vždy „bombovo.“  S nezabudnuteľnými  spomienkami na školu v prírode z Bojníc sme sa zdraví  vrátili domov.

              Aké spomienky a zážitky si  odniesli domov naši  žiaci

              Alexandra Feriancová 4.C

              Môj najlepší zážitok zo školy v prírode bol v stredu, keď sme boli v sklárskom skanzene. Posadali sme si na lavičky a sklár Peter Dolinaj nám začal rozprávať, ako sklo vzniklo a ako s ním pracovali v minulosti. Potom nám ukázal, ako sa so sklom pracuje a aké nástroje používali v minulosti a aké dnes. Mám odtiaľ krásnu spomienku a malý suvenír.“


              Lara Bačíková 4.C

              „Môj najkrajší zážitok bol na Bojnickom zámku vo štvrtok. Síce to bola túra, ale vyplatilo sa. Bol to najkrajší zámok, aký som kedy videla. Najviac zo všetkého sa mi páčili svadobné šaty, závoj a korunka. Niekedy tam pôjdem aj s rodinou.“ 


              Kristián Kičin 4.C

              „Môj najlepší zážitok zo školy v prírode je zoologická záhrada. Videli sme veľmi veľa druhov zvierat. Najviac sa mi páčili slony a mačkovité šelmy. Moje najobľúbenejšie jedlo v zoo boli hranolky.“



              Dvojičky Makarová  Adelka a Alicka zo 4. A                                              

              V pondelok ráno sme sa stretli všetci štvrtáci, pani učiteľky a pani vychovávateľky pred školou a netrpezlivo sme očakávali príchod autobusov. Cesta nám ubehla rýchlo a už sme aj boli v rekreačnom stredisku Hlboké. Ubytovali sme sa na izbách a zoznámili sme sa s animátormi, ktorí nás rozdelili do skupín. Vymysleli sme si prezývky, hrali  sme sa rôzne hry, písali sme si odkazy v pošte a večer sme zakončili diskotékou. V utorok sme boli v Múzeu praveku, kde sme sa dozvedeli zaujímavosti o neandertálskom človeku na Slovensku. V stredu sme sa pozreli na Bojnice z Vyhliadkovej veže Čajka v oblakoch a potom sme pokračovali na exkurziu do sklární vo Valaskej Belej. Ukázali nám tam ako sa vyrábajú rôzne predmety zo skla. Vo štvrtok sme navštívili Bojnický zámok, kde nám porozprávali o jeho histórii. Večer nás  čakala strašidelná cesta, na ktorej sme museli prekonať náš strach. V piatok ráno sme sa pobalili a rozlúčili s našimi skvelými animátormi. Školu v prírode sme ukončili návštevou bojnickej zoologickej záhrady, kde sme videli viac ako 360 druhov zvierat. Cestou domov sme sa tešili ako našim rodinám porozprávame bohaté zážitky z krásneho týždňa, ktorý sme prežili v Bojniciach.


              Tobiáš Velebír zo 4.B

              V pondelok ráno sme sa všetci tešili do školy v prírode. Môj najkrajší zážitok bol čas strávený s animátormi, keď pre nás každé popoludnie mali pripravené hry. Dopoludnia sa nám venovali pani učiteľky a chodili s nami na výlety spoznávať Bojnice a jeho okolie. Hotel bol fajn a pani kuchárky nám každý deň vyvárali super jedlá. V piatok sme ešte navštívili ZOO a potom sme sa už všetci tešili na svojich rodičov.


              Lucia Kňavová zo 4.B

              Môj najkrajší zážitok bol skoro každý deň šľapať hore a dole kopcom do Bojníc. Veľmi sa mi páčilo v ZOO, v ktorej boli krásne slony Maja a Guľa. V sklárňach vo Valaskej Belej nám ujo Peter Dolinay ukázal, ako a čo sa robí zo skla. Páčili sa mi aj hry, ktoré sme sa hrali s animátormi každý deň. Moja animátorka sa volala Karol – Simona. Vo štvrtok večer sme mali ešte aj opekačku. Bolo mi tam perfektne.

          • Matematický klokan
            • Matematický klokan

            • 27. marca sa 112 žiakov našej školy zúčastnilo jubilejného 25. ročníka najväčšej matematickej súťaže na svete Matematický klokan. Na výsledky takmer 70 000 súťažiacich žiakov na Slovensku sme si museli počkať dlhšie. Najlepšie sa v súťaži darilo týmto žiakom (percento vyjadruje koľko žiakov v ich kategórii malo menej bodov ako oni), ktorí získali diplom úspešného riešiteľa:

              - Terezka Hugáňová, 2.A - 92,4% - 8. miesto,

              - Lea Antalová, 2.A - 88% - 12. miesto,

              - Ninka Kočtúchová, 2.B - 92,4% - 8. miesto,

              - Alicka Rísiková, 2.B - 80,5% - 16. miesto,

              - Ondrej Navrátil, 4.A - 83,8% - 12. miesto,

              - Anička Majeríková, 4.B - 87,4% - 9. miesto,

              - Alexandra Feriancová, 4.C - 93,9% - 5. miesto,

              - Veronika Hrabalová, 5.A - 83,8% - 30. miesto,

              - Janka Grešová, 5,C - 87,2% - 27. miesto,

              - Matúš Kaliský, 8.B - 85% - 18. miesto,

              - Terézia Fridmanová, 8.B - 80% - 22. miesto,

              - Tatiana Juríková, 8.C - 91,7% -  12. miesto,

              - Oliver Jurčo, 8.C - 88,9% - 14. miesto

              Iurai Sala Rúčka, 9.A - 83,7% - 30. miesto,

              - Lucia Urbanová, 9.A - 83,7% - 30. miesto.


              Gratulujeme im ku skvelým výsledkom.

          • McDonald's Cup
            • McDonald's Cup

            • Vo štvrtok 4. mája 2023 sa vybraní žiaci 3. a 4. ročníkov zúčastnili postupovej sútaže McDonald's Cup na štadióne MFK Tatran v Liptovskom Mikuláši. Žiaci sa v okresnom kole umiestnili na krásnom 3. mieste.
              Blahoželáme žiakom:
              3. A - Rúčka Adam, Zachar Tomáš
              3. B - Meczynski Marcel
              3. C - Frian Samuel, Jedlovský Marek
              4. A - Ratkoš Lukáš, Hanula Alex
              4. B - Gajdošova Dorota a Juraj Pozor.
          • Slávik Slovenska - okresné kolo
            • Slávik Slovenska - okresné kolo

            • Ej, padá dážď, padá dážď...
              Zneli tóny tejto ľudovej piesne nespočetne veľa-krát v okresnej súťaži Slávik Slovenska, no v podaní našej tretiačky Ninky Vechterovej mali farbu zlata, pretože vo svojej kategórii zvíťazila!
              My sme ženy, my sme...
              Zaznela v originálnom podaní našej piatačky Natálky Juríkovej, pre ktorú spev ľudových piesní je každodennou radosťou a neoddeliteľnou súčasťou jej života.
              Ľalia, ľalia...
              Táto ľudová pieseň z Detvy priniesla našej ôsmačke Danielke Ilavskej druhé miesto a nám, poslucháčom krásny umelecký zážitok.
              Dievčatám srdečne gratulujeme a ďakujeme za príkladnú reprezentáciu našej školy.
            • 6. a 7. oddelenie

            • V mesiaci apríl a máj sme opäť navštivili Komunitné centrum, kde sme korčuľovali, urobili sme si sportové popoludnie so súťažami, navštivili sme školskú knižnicu, tvorili sme Ekoplagát ku Dňu Zeme, darčeky mamičkám a starým mamám...

          • Beseda so včelárom
            • Beseda so včelárom

            • Prvý májový týždeň si žiaci druhej triedy preopakovali vedomosti o včelách, ktoré sa naučili v rámci prvouky. Do školy nás totižto prišiel pozrieť pán Michal, ktorý sa venuje včelám. Pre deti bolo veľmi zaujímavé vidieť včielky priamo v akcii – pri práci v úli z bezprostrednej blízkosti, bez toho, aby ich včielka bodla žihadlom. Pán včelár mal presklený úľ, cez ktorý sme ich mohli bezpečne pozorovať. Okrem iného nám ukázal, čo všetko je potrebné mať, aby sme mohli pracovať so včelami. Ukázal nám včelie produkty ako medík, propolis, či výrobky z vosku. 

          • Alfiáda
            • Alfiáda

            • Milí žiaci, 

              od 1.5. prebieha súťaž Alfiáda, do ktorej sa môžete zapojiť a získať v nej rôzne ceny (pre seba, svoju triedu alebo školu). Body získate za každý vypracovaný test poslaný nejakým učiteľom v programe Alf. Ak ste s ním ešte nepracovali, pozrite si tento videonávod:

              https://www.youtube.com/watch?v=_cHnhPDu1X4

              Body získate aj za testy vypracované cez Alfbook. V ňom si môžete vyberať testy z rôznych predmetov a rôznych ročníkov. Ak ste ho ešte neskúšali, pozrite si predošlý videonávod od približne 5 minúty.

              Súťaž prebieha do 31.5. Ďakujeme za každý vypracovaný test. 

               

            • Oprava

            • Touto cestou sa chceme ospravedlniť pánovi Tomášovi Vargovi, koordinátorovi projektu Tréneri v škole, ktorému sme uviedli nesprávne priezvisko v článku. Zároveň pánovi Vargovi a ostatným členom projektu ešte ďakujeme za skvelé športové podujatie.

          • Vajanského Martin 2023 
            • Vajanského Martin 2023 

            • Martinka Grešová z 8.B a Charlotte Mária Kollárová z 8.C nás už raz potešili víťazstvom na okresnom kole Hviezdoslavovho Kubína, ktoré znamenalo postup do krajského kola - Vajanského Martin.  
              Streda 3. 5. 2023 bola síce plná dažďa, no našim šikovným dievčatám to nezobralo úsmev z tváre a odhodlanie dať do svojho prednesu všetko. Krajská súťaž sa konala v krásnom prostredí Literárneho múzea v Martine a celý deň sme mohli počúvať prednesy tých najlepších z celého kraja. 
              Aj keď bola konkurencia početná a talentovaná, našim dievčatám sa parádne darilo! V 3. kategórii v prednese poézie si Charlotte vybojovala krásne 3. miesto a Martinke ušlo prvenstvo len o kúsok a v prednese prózy skončila na úžasnom 2. mieste! 
              Dievčatám zo srdca blahoželáme a ďakujeme za krásnu reprezentáciu Matejky! 😊  

          • Tréneri v škole s Jánom Ďuricom
            • Tréneri v škole s Jánom Ďuricom

            • Hurááá, príde k nám futbalista Ján Ďurica. Takúto vetu bolo počuť všade v našej škole po facebookovom hlasovaní v programe Tréneri v škole, keď sme sa dozvedeli, že sme získali 2. miesto a teda možnosť stráviť s touto futbalovou hviezdou Slovenska 2 hodiny telesnej výchovy. 3. mája naši tretiaci a štvrtáci už od rána netrpezlivo čakali kedy sa prezlečú do úborov a hurá do telocvične. Tam ich už čakal maskot projektu sloník Cvičko, tréneri Barborka a Paľko, koordinátori projektu pán Varga a pán Tichý a........JÁN ĎURICA. Žiaci absolvovali spoločnú rozcvičku a po nej, rozdelení na tri družstvá, trénovali s Jánom Ďuricom, Barborkou, Paľkom a súťažili, skákali, hádzali, ..... Odmenou im bol super pocit, že si netradične zašportovali a dúfajme aj motivácia k pohybu. Na záver si ako spomienku odniesli autogramy, ktoré im budú tento deň na hodine telesnej výchovy pripomínať.

              Ďakujeme všetkým, ktorí zahlasovali za našu školu, že svoj hlas poslali pre dobrú vec.

          • Liptovská Kinderiáda
            • Liptovská Kinderiáda

            • Detská atletická súťaž - Liptovská Kinderiáda sa napriek nepriaznivému počasiu konala 3. 5.2023 v telocvični základnej školy J. Kráľa na Podbrezinách v Liptovskom Mikuláši.

              Naše osemčlenné družstvo tvorili žiaci: Liliana Záhradníková a Richard Bazela z 2.A, Anna Vandriaková a Šimon Černoch z 3.A, Anna Majeríková zo 4.B, Matej Klimko zo 4.A, Emma Vidová a Alan Porubský z 5.B.
              Disciplíny boli rozdelené pre každý ročník zvlášť a prispôsobené zlému počasiu.
              Súťažilo sa v behu na 30 m (všetci), v skoku do diaľky z miesta (druháci, piataci), v hode plnou loptou (tretiaci, štvrtáci). Na záver si družstvá zmerali sily v štafete 4x20 m.
              Celkovo sme sa umiestnili na
              6.mieste zo 14. škôl.
              Najlepšie individuálne výkony a zisk zlatých medailí dosiahli:

              Anna Vandriaková, 1. miesto v hode plnou loptou (1kg)
              Anna Majeríková, 1. miesto v hode plnou loptou (2kg)
              Šimon Černoch, 1. miesto v hode plnou loptou (1kg)
              Ostatným žiakom chýbalo veľmi málo k zisku pódiového umiestnenia a jednoznačne prispeli k spoločnému výbornému výsledku v kvalitnej konkurencii.
              Všetci si odniesli pekné športové zážitky a tešia sa na budúci rok.
              Športu zdar!

          • Biologická olympiáda
            • Biologická olympiáda

            • V apríli pokračovala šnúra olympiád my sa tešíme z ďalších úspechov našich žiakov. Uskutočnilo sa okresné kolo biologickej olympiády v kategórii D, kde súťažili šiestaci a siedmaci. Súťaž pozostávala z teoretickej a z praktickej časti. Matejku  reprezentovali Silvia Sandra Ambrózová zo 7.A a Terezka Langerová zo 6.A. Dievčatá potvrdili svoje výborné vedomosti z biológie – obe sa stali úspešnými riešiteľkami. Janko Dzuriak z 9. B postupuje na krajské kolo v kategórii E-GEO z 1. miesta v okresnom kole. Blahoželáme a želáme veľa úspechov.
          • Postup do regionálneho kola súťaže IQ olympiáda
            • Postup do regionálneho kola súťaže IQ olympiáda

            • V dňoch 13. - 21.4. sa 86 žiakov 2. stupňa pokúsilo čo najlepšie vyriešiť 25 logických úloch v časovom limite 30 minút. Nebolo to vôbec ľahké, ale napriek tomu sa nevzdali a dvaja z nich sa umiestnili na postupových miestach. Táňa Juríková z 8.C triedy skončila na 9. - 10. mieste  z pohľadu regionálneho finále a predbehla 99,57% súťažiacich v regióne. Zahanbiť sa nedal ani Iurai Sala Rúčka z 9.A, ktorý sa umiestnil v regióne na 22. mieste a predbehol 98,84% súťažiacih. Budeme im držať palce, aby sa im 17.5. v Banskej Bystrici podarilo postúpiť na celoslovenské finále. 
               

          • Výtvarná súťaž
            • Výtvarná súťaž

            • Naši žiaci sa zapojili do súťažného projektu k Svetovému dňu vody 2023, ktorého témou bola tento rok myšlienka: Buď zmenou, ktorú chce svet vidieť. Vo výtvarnej časti súťaže bola úspešná Simonka Vyskočáni zo 6.A, ktorej originálny nápad zaujal porotu. Gratulujeme! 
          • Zápis do 1. ročníka
            • Zápis do 1. ročníka

            • Na Matejke sme privítali našich budúcich prváčikov,

              ktorí sa k nám prišli zapísať v dňoch 25. a 26. apríla do 1. triedy. Ich krôčky boli veselé, odvážne, ale aj váhavé a neisté. Bol to pre nich, ale aj ich rodičov významný a dôležitý deň v ich živote. Zo škôlkárov sa stali školáci. Budúci prváčikovia sa na zápise pochválili ako vedia skladať, kresliť, počítať. Ich odmenou bola pochvala od pani učiteľky, ale hlavne pocit, že boli v škole na zápise. Niektorým detičkám sa veru ani odísť nechcelo a do školy by sa najradšej vrátili už druhý deň. Ale ešte musia vydržať a v septembri sa stretnú so svojou pani učiteľkou Táničkou Juríkovou, Monikou Bohumelovou alebo Vierkou Balkovou. Veľmi sa na nich tešíme a želáme im veľa radosti, zvedavosti a nadšenia. Rodičom ďakujeme za ich dôveru, že nám zverili svoje detičky, ktorým v našej škole otvoríme dvere do sveta plného vedomostí a poznania.
          • Krajské kolo Chemickej olympiády
            • Krajské kolo Chemickej olympiády

            • Dňa 27. apríla 2023 sa naši skvelí deviataci, Samuel Lehotský Magdaléna Slosiarová, stali úspešnými riešiteľmi krajského kola Chemickej olympiády, kde preukázali svoje teoretické vedomosti i praktické zručnosti.
              Šikovným „chemikom“ srdečne blahoželáme a prajeme veľa zdaru na vysnívaných stredných školách.
          • Dotácia na stravu
            • Dotácia na stravu

            • Od 1. 5. 2023 budú obedy pre žiakov v našej školskej jedálni dotované pre tých žiakov, ktorých zákonný zástupca o dotáciu požiadal. Cena lístka sa skladá z dvoch častí:

              • suma na potraviny – dotovaná
              • suma na réžiu – 0,70 € x počet dní v mesiaci – túto čiastku je potrebné zaplatiť mesiac dopredu,  do 25-teho dňa v starom mesiaci vždy na nový mesiac, skontrolovať si platby môžete na stránke: www.strava.cz/

              ​​​​​​​Dotácia sa poskytuje na stravu len vtedy, keď sa žiak zúčastnil vyučovania a odoberie obed. V prípade neprítomnosti žiaka na vyučovaní, musíte ho z obedu odhlásiť. Ak sa tak nestane, budete musieť zaplatiť plnú čiastku za obed v ten deň. Je preto potrebné, aby ste na konte žiaka mali dostatok finančných prostriedkov. V prípade nejasností volajte vedúcej ŠJ. 

          • Deň Zeme v ŠKD
            • Deň Zeme v ŠKD

            • Aj planéta Zem má svoj sviatok. Deň Zeme sa už tradične oslavuje 22. apríla. V ŠKD sa žiaci 2. ročníka prejavili svojimi šikovnými rukami, kreativitou a nápadmi. Kreslili sme plagát Naša Zem, vyrábali ju pomocou temperových farieb a farieb na ruky, s ktorými sme robili odtlačky. Uskutočnili sme rozhovor s pani vychovávateľkami, aké je dôležité starať sa o našu prírodu, naše okolie neznečisťovať odpadkami, fľašami...

              V ŠKD sme si Deň Zeme pripomenuli jarným upratovaním. Žiaci v okolí školy vyzbierali odpadky, ktoré separovali do nádob určených na papier, sklo a plasty. V oddeleniach sme sa dohodli, že nie len 22. apríla, ale počas celého roka budeme chrániť a čistiť naše okolie, aby sme sa tu cítili dobre.

              Životné prostredie je dar pre ľudí…a preto si našu ZEM chráňme každý deň!
              Pripravili vychovávateľky: Mezovská a Švihrová
          • Deň Zeme
            • Deň Zeme

            • Klimatické zmeny a rôznorodé poškodzovanie životného prostredia narušili naše prirodzené systémy, čo vedie k zvýšenej frekvencii katastrof, k nárastu nových, často smrteľných chorôb, k rozpadu globálnej ekonomiky. Ale ako nám klimatické zmeny pripomínajú škody, ktoré sme spôsobili, obnova našej Zeme nám pripomína príležitosti, ktoré sú pred nami. Musíme investovať do našej planéty.
              Každý má možnosť zapojiť sa ku globálnemu čisteniu planéty a odstrániť odpad a znečistenie v svojom blízkom okolí. Aj naši žiaci sa v minulý piatok, pri príležitosti Dňa Zeme, zapojili do čistenia nášho mesta. 
          • Slávik 2023
            • Slávik 2023

            •    V stredu, 19.4. sa opäť po roku rozozvučali v našej škole tóny ľudových piesní. Spievali Slávici z 1. a 2.stupňa a bola to naozaj radosť počúvať ich hlasy.
              Súťaž, netradične, otvorila spevom porota, pretože Slávici boli trošku prestrašení ako vtáčatá. No keď videli a počuli, že sa nemusia ničoho báť, začali trilkovať najkrajšie ako vedeli. Bolo ťažké rozhodnúť, kto sa umiestni na prvých troch miestach a verdikt poroty znie takto...
              1.kategória: 1.miesto:  Ninka Vechterová - 3.ročník
                                    2.miesto: Lenka Ilavská – 3.ročník
                                    3.miesto: Zojka Čatlošová a Milanko Holbus – obaja 1.ročník

              2.kategória: 1.miesto: Natálka Juríková - 5.ročník
                                     2.miesto: Saška Feriancová – 4.ročník
                                     3.miesto: Saška Hodorová – 4.ročník a Sebastián Zubaj – 6.ročník

              3.kategória: 1.miesto: Daniela Ilavská – 8.ročník
                                     2.miesto: Margarétka Drenková – 7.ročník
                                     3.miesto: Samuel Šavrtka – 8.ročník
              Všetkým srdečne blahoželáme a víťazom prajeme veľa šťastia v okresnom kole.
              Ostatným Slávikom ďakujeme za krásny spev a veríme, že ním potešia aj svojich najbližších.                
    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • Školský telefón: 044/5222568 Mobilný telefón: 0911/595048 Telefón na školskú jedáleň: 044/5222061 Mobil na školskú jedáleň: 0911/669006 Riaditeľka školy: 0910/901948
      • Ul. J. D. Matejovie 539 033 01 Liptovský Hrádok E-mail: skola@zsmatejkalh.eu.sk IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001 IČO: 37910485 DIČ: 2021873491 033 01 Liptovský Hrádok Slovakia
      • IČO: 37910485
      • DIČ: 2021873491
      • IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001
      • RŠ: riaditelka@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 1. stupeň: zastupkyna1@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 2. stupeň: zastupkyna2@zsmatejkalh.eu.sk
      • Mgr. Martina Hrabalová
    • Prihlásenie