• Vajanského Martin 2023 
            • Vajanského Martin 2023 

            • Martinka Grešová z 8.B a Charlotte Mária Kollárová z 8.C nás už raz potešili víťazstvom na okresnom kole Hviezdoslavovho Kubína, ktoré znamenalo postup do krajského kola - Vajanského Martin.  
              Streda 3. 5. 2023 bola síce plná dažďa, no našim šikovným dievčatám to nezobralo úsmev z tváre a odhodlanie dať do svojho prednesu všetko. Krajská súťaž sa konala v krásnom prostredí Literárneho múzea v Martine a celý deň sme mohli počúvať prednesy tých najlepších z celého kraja. 
              Aj keď bola konkurencia početná a talentovaná, našim dievčatám sa parádne darilo! V 3. kategórii v prednese poézie si Charlotte vybojovala krásne 3. miesto a Martinke ušlo prvenstvo len o kúsok a v prednese prózy skončila na úžasnom 2. mieste! 
              Dievčatám zo srdca blahoželáme a ďakujeme za krásnu reprezentáciu Matejky! 😊  

          • Tréneri v škole s Jánom Ďuricom
            • Tréneri v škole s Jánom Ďuricom

            • Hurááá, príde k nám futbalista Ján Ďurica. Takúto vetu bolo počuť všade v našej škole po facebookovom hlasovaní v programe Tréneri v škole, keď sme sa dozvedeli, že sme získali 2. miesto a teda možnosť stráviť s touto futbalovou hviezdou Slovenska 2 hodiny telesnej výchovy. 3. mája naši tretiaci a štvrtáci už od rána netrpezlivo čakali kedy sa prezlečú do úborov a hurá do telocvične. Tam ich už čakal maskot projektu sloník Cvičko, tréneri Barborka a Paľko, koordinátori projektu pán Varga a pán Tichý a........JÁN ĎURICA. Žiaci absolvovali spoločnú rozcvičku a po nej, rozdelení na tri družstvá, trénovali s Jánom Ďuricom, Barborkou, Paľkom a súťažili, skákali, hádzali, ..... Odmenou im bol super pocit, že si netradične zašportovali a dúfajme aj motivácia k pohybu. Na záver si ako spomienku odniesli autogramy, ktoré im budú tento deň na hodine telesnej výchovy pripomínať.

              Ďakujeme všetkým, ktorí zahlasovali za našu školu, že svoj hlas poslali pre dobrú vec.

          • Liptovská Kinderiáda
            • Liptovská Kinderiáda

            • Detská atletická súťaž - Liptovská Kinderiáda sa napriek nepriaznivému počasiu konala 3. 5.2023 v telocvični základnej školy J. Kráľa na Podbrezinách v Liptovskom Mikuláši.

              Naše osemčlenné družstvo tvorili žiaci: Liliana Záhradníková a Richard Bazela z 2.A, Anna Vandriaková a Šimon Černoch z 3.A, Anna Majeríková zo 4.B, Matej Klimko zo 4.A, Emma Vidová a Alan Porubský z 5.B.
              Disciplíny boli rozdelené pre každý ročník zvlášť a prispôsobené zlému počasiu.
              Súťažilo sa v behu na 30 m (všetci), v skoku do diaľky z miesta (druháci, piataci), v hode plnou loptou (tretiaci, štvrtáci). Na záver si družstvá zmerali sily v štafete 4x20 m.
              Celkovo sme sa umiestnili na
              6.mieste zo 14. škôl.
              Najlepšie individuálne výkony a zisk zlatých medailí dosiahli:

              Anna Vandriaková, 1. miesto v hode plnou loptou (1kg)
              Anna Majeríková, 1. miesto v hode plnou loptou (2kg)
              Šimon Černoch, 1. miesto v hode plnou loptou (1kg)
              Ostatným žiakom chýbalo veľmi málo k zisku pódiového umiestnenia a jednoznačne prispeli k spoločnému výbornému výsledku v kvalitnej konkurencii.
              Všetci si odniesli pekné športové zážitky a tešia sa na budúci rok.
              Športu zdar!

          • Biologická olympiáda
            • Biologická olympiáda

            • V apríli pokračovala šnúra olympiád my sa tešíme z ďalších úspechov našich žiakov. Uskutočnilo sa okresné kolo biologickej olympiády v kategórii D, kde súťažili šiestaci a siedmaci. Súťaž pozostávala z teoretickej a z praktickej časti. Matejku  reprezentovali Silvia Sandra Ambrózová zo 7.A a Terezka Langerová zo 6.A. Dievčatá potvrdili svoje výborné vedomosti z biológie – obe sa stali úspešnými riešiteľkami. Janko Dzuriak z 9. B postupuje na krajské kolo v kategórii E-GEO z 1. miesta v okresnom kole. Blahoželáme a želáme veľa úspechov.
          • Postup do regionálneho kola súťaže IQ olympiáda
            • Postup do regionálneho kola súťaže IQ olympiáda

            • V dňoch 13. - 21.4. sa 86 žiakov 2. stupňa pokúsilo čo najlepšie vyriešiť 25 logických úloch v časovom limite 30 minút. Nebolo to vôbec ľahké, ale napriek tomu sa nevzdali a dvaja z nich sa umiestnili na postupových miestach. Táňa Juríková z 8.C triedy skončila na 9. - 10. mieste  z pohľadu regionálneho finále a predbehla 99,57% súťažiacich v regióne. Zahanbiť sa nedal ani Iurai Sala Rúčka z 9.A, ktorý sa umiestnil v regióne na 22. mieste a predbehol 98,84% súťažiacih. Budeme im držať palce, aby sa im 17.5. v Banskej Bystrici podarilo postúpiť na celoslovenské finále. 
               

          • Výtvarná súťaž
            • Výtvarná súťaž

            • Naši žiaci sa zapojili do súťažného projektu k Svetovému dňu vody 2023, ktorého témou bola tento rok myšlienka: Buď zmenou, ktorú chce svet vidieť. Vo výtvarnej časti súťaže bola úspešná Simonka Vyskočáni zo 6.A, ktorej originálny nápad zaujal porotu. Gratulujeme! 
          • Zápis do 1. ročníka
            • Zápis do 1. ročníka

            • Na Matejke sme privítali našich budúcich prváčikov,

              ktorí sa k nám prišli zapísať v dňoch 25. a 26. apríla do 1. triedy. Ich krôčky boli veselé, odvážne, ale aj váhavé a neisté. Bol to pre nich, ale aj ich rodičov významný a dôležitý deň v ich živote. Zo škôlkárov sa stali školáci. Budúci prváčikovia sa na zápise pochválili ako vedia skladať, kresliť, počítať. Ich odmenou bola pochvala od pani učiteľky, ale hlavne pocit, že boli v škole na zápise. Niektorým detičkám sa veru ani odísť nechcelo a do školy by sa najradšej vrátili už druhý deň. Ale ešte musia vydržať a v septembri sa stretnú so svojou pani učiteľkou Táničkou Juríkovou, Monikou Bohumelovou alebo Vierkou Balkovou. Veľmi sa na nich tešíme a želáme im veľa radosti, zvedavosti a nadšenia. Rodičom ďakujeme za ich dôveru, že nám zverili svoje detičky, ktorým v našej škole otvoríme dvere do sveta plného vedomostí a poznania.
          • Krajské kolo Chemickej olympiády
            • Krajské kolo Chemickej olympiády

            • Dňa 27. apríla 2023 sa naši skvelí deviataci, Samuel Lehotský Magdaléna Slosiarová, stali úspešnými riešiteľmi krajského kola Chemickej olympiády, kde preukázali svoje teoretické vedomosti i praktické zručnosti.
              Šikovným „chemikom“ srdečne blahoželáme a prajeme veľa zdaru na vysnívaných stredných školách.
          • Dotácia na stravu
            • Dotácia na stravu

            • Od 1. 5. 2023 budú obedy pre žiakov v našej školskej jedálni dotované pre tých žiakov, ktorých zákonný zástupca o dotáciu požiadal. Cena lístka sa skladá z dvoch častí:

              • suma na potraviny – dotovaná
              • suma na réžiu – 0,70 € x počet dní v mesiaci – túto čiastku je potrebné zaplatiť mesiac dopredu,  do 25-teho dňa v starom mesiaci vždy na nový mesiac, skontrolovať si platby môžete na stránke: www.strava.cz/

              ​​​​​​​Dotácia sa poskytuje na stravu len vtedy, keď sa žiak zúčastnil vyučovania a odoberie obed. V prípade neprítomnosti žiaka na vyučovaní, musíte ho z obedu odhlásiť. Ak sa tak nestane, budete musieť zaplatiť plnú čiastku za obed v ten deň. Je preto potrebné, aby ste na konte žiaka mali dostatok finančných prostriedkov. V prípade nejasností volajte vedúcej ŠJ. 

          • Deň Zeme v ŠKD
            • Deň Zeme v ŠKD

            • Aj planéta Zem má svoj sviatok. Deň Zeme sa už tradične oslavuje 22. apríla. V ŠKD sa žiaci 2. ročníka prejavili svojimi šikovnými rukami, kreativitou a nápadmi. Kreslili sme plagát Naša Zem, vyrábali ju pomocou temperových farieb a farieb na ruky, s ktorými sme robili odtlačky. Uskutočnili sme rozhovor s pani vychovávateľkami, aké je dôležité starať sa o našu prírodu, naše okolie neznečisťovať odpadkami, fľašami...

              V ŠKD sme si Deň Zeme pripomenuli jarným upratovaním. Žiaci v okolí školy vyzbierali odpadky, ktoré separovali do nádob určených na papier, sklo a plasty. V oddeleniach sme sa dohodli, že nie len 22. apríla, ale počas celého roka budeme chrániť a čistiť naše okolie, aby sme sa tu cítili dobre.

              Životné prostredie je dar pre ľudí…a preto si našu ZEM chráňme každý deň!
              Pripravili vychovávateľky: Mezovská a Švihrová
          • Deň Zeme
            • Deň Zeme

            • Klimatické zmeny a rôznorodé poškodzovanie životného prostredia narušili naše prirodzené systémy, čo vedie k zvýšenej frekvencii katastrof, k nárastu nových, často smrteľných chorôb, k rozpadu globálnej ekonomiky. Ale ako nám klimatické zmeny pripomínajú škody, ktoré sme spôsobili, obnova našej Zeme nám pripomína príležitosti, ktoré sú pred nami. Musíme investovať do našej planéty.
              Každý má možnosť zapojiť sa ku globálnemu čisteniu planéty a odstrániť odpad a znečistenie v svojom blízkom okolí. Aj naši žiaci sa v minulý piatok, pri príležitosti Dňa Zeme, zapojili do čistenia nášho mesta. 
          • Slávik 2023
            • Slávik 2023

            •    V stredu, 19.4. sa opäť po roku rozozvučali v našej škole tóny ľudových piesní. Spievali Slávici z 1. a 2.stupňa a bola to naozaj radosť počúvať ich hlasy.
              Súťaž, netradične, otvorila spevom porota, pretože Slávici boli trošku prestrašení ako vtáčatá. No keď videli a počuli, že sa nemusia ničoho báť, začali trilkovať najkrajšie ako vedeli. Bolo ťažké rozhodnúť, kto sa umiestni na prvých troch miestach a verdikt poroty znie takto...
              1.kategória: 1.miesto:  Ninka Vechterová - 3.ročník
                                    2.miesto: Lenka Ilavská – 3.ročník
                                    3.miesto: Zojka Čatlošová a Milanko Holbus – obaja 1.ročník

              2.kategória: 1.miesto: Natálka Juríková - 5.ročník
                                     2.miesto: Saška Feriancová – 4.ročník
                                     3.miesto: Saška Hodorová – 4.ročník a Sebastián Zubaj – 6.ročník

              3.kategória: 1.miesto: Daniela Ilavská – 8.ročník
                                     2.miesto: Margarétka Drenková – 7.ročník
                                     3.miesto: Samuel Šavrtka – 8.ročník
              Všetkým srdečne blahoželáme a víťazom prajeme veľa šťastia v okresnom kole.
              Ostatným Slávikom ďakujeme za krásny spev a veríme, že ním potešia aj svojich najbližších.                
          • Exkurzia Topoľčianky
            • Exkurzia Topoľčianky

            • Dňa 18. 4. 2023 sa naši piataci zúčastnili exkurzie v Topoľčiankach a v Tesárskych Mlyňanoch. V Topoľčiankach navštívili zubriu oboru, kde sledovali kŕmenie zubrov, vypočuli si prednášku o živote zubrov a rôzne zaujímavosti o týchto veľkých zvieratách.

              Potom navštívili národný žrebčín, kde im pani sprievodkyňa porozprávala o histórii chovu koní a histórii žrebčína a tiež im ukázala ako sa cvičia kone na rôzne súťaže. Nakoniec navštívili arborétum v Tesárskych Mlyňanoch.

              Laura Gabauerová 5.B

          • Dvojité víťazstvo na Hviezdoslavovom Kubíne
            • Dvojité víťazstvo na Hviezdoslavovom Kubíne

            • Ako už býva zvykom, aj tento rok sa v dňoch pred Veľkou nocou, 4.-5. apríla,  konali okresné kolá recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Tento rok sa už po 69. krát postavili pred porotu najlepší recitátori  školských kôl. Aj Matejka mala medzi súťažiacimi svoje zastúpenie.
              Mladších žiakov v reprezentovali Krištofko Hanko, ktorému sa podarilo vybojovať krásne 3. miesto v prednese prózy a Ninka Vechterová, ktorá nazbierala skúsenosti v prednese poézie a teší sa na ďalší ročník.
              V 2. kategórii sa predviedli Natálka Juríková a Klárka Drenková z 5.B. Natálka za svoj výkon v prednese poézie získala čestné uznanie poroty.
              Druhý súťažný deň patril starším žiakom a našu školu reprezentovali v prednese poézie Charlotte Mária Kollárová z 8.C a v prednese prózy Martinka Grešová z 8.B. Dievčatá nás neskutočne potešili, pretože obe si vo svojej kategórii vybojovali krásne 1. miesto a priamy postup do krajského kola! Gratulujeme!
          • Opäť NAJLEPŠÍ v okresnom kole Chemickej olympiády
            • Opäť NAJLEPŠÍ v okresnom kole Chemickej olympiády

            •  Aj v tomto roku naši skvelí deviataci sú najlepšími riešiteľmi okresného kola Chemickej olympiády.
              1. miesto: Magdaléna Slosiarová (9.A)
              2. miesto: Samuel Lehotský (9.B)
              V teoretickej časti súťažiaci preukázali svoje vedomosti z názvoslovia anorganických zlúčenín, chemických výpočtov a významných chemických reakcií železa a  jeho zlúčenín. V praktickej časti si overili svoje zručnosti pri príprave zlúčeniny železa, meraní objemu kvapalín pomocou odmerného valca a pipety, zahrievaní reaktantov, filtrovaní pripraveného produktu a pri určovaní pH neznámych roztokov.
              Našim „chemikom“ srdečne blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v krajskom kole.
          • Biologická olympiáda kat. D – školské kolo 
            • Biologická olympiáda kat. D – školské kolo 

            • Dňa 24. marca 2023 sa uskutočnilo školské kolo Biologickej olympiády kategórie D on-line formou. Olympiády sa zúčastnilo 41  žiakov 6. a 7. ročníka. Najlepšie sa darilo týmto Matejkárom:
              1. miesto: Terézia Langerová zo 6. A,
              2. miesto: Silvia Sandra Ambrózová zo 7. A,
              3. miesto: Timea Sajtáková zo 7. A

              Úspešnými riešiteľmi  boli aj Margaréta Drenková, Martin Šubjak (obaja 7.A), Sandra Bačkorová (7.B), Lukáš Mihály (6.A), Lea Šimeková (7.A), Tamara Gabriela Gabonová (7. B), Lenka Vejčíková (7.A), Noemi Čatlošová, Vanesa Forgáčová (obe 7. B), Laura Ratkošová (7. A), Karin Kučeráková (6.B), Samuel Králik (6.A), Tomáš Petro (7.B), Silvia Vrbičanová (6.A), Radka Košíková (7. A), Richard Stephany (7.B), Jakub Fridman (6.A), Alexandra Iľanovská, Šimon Jančiga, Sara Oravcová (všetci 7. A), Alexandra Pristovšeková (7. B), Šimon Červeňák (7.A), Damián Papán (6.C), Natália Kováčová (6. A), Tadeáš Pavol Velebír (7.B), Oliver Šeďo, Ema Murínová (obaja 6.B), Lívia Sládeková (7.A), Kristína Juríková (6.B), Peter Gajdoš (7.A), Barbora Badáňová, Nela Pócsová (obe 6.B), Tamara Imrichová a Lukáš Hnilica (obaja 6.A).   

              Všetkým našim žiakom srdečne blahoželáme. 

               

          • Deň otvorených dverí
            • Deň otvorených dverí

            • Pomaly sa blíži čas zápisu do prvých tried a opäť aj tento rok 28. a 29. marca sme privítali na "Matejke" predškolákov z hrádockých materských škôl a okolia. Žiaci 4. B triedy ich preniesli do sveta rozprávky o vypočítavej mačičke a poslušných a vynaliezavých myškách. Potom si predškoláci mohli vyskúšať rôzne aktivity, ktoré pre nich pripravili pani učiteľky. Naši predškoláci nám ukázali, že sú na zápis veľmi dobre pripravení, hravo zvládli aj sčitovanie do šesť. Vyrobili si z papiera veľkonočné ozdoby a v závere sa vyšantili v našej telocvični. Dobre padlo aj malé občerstvenie a teplý čajík. Veríme, že sa im u nás páčilo a s mnohými sa stretneme na zápise do 1. ročníka v dňoch 25. a 26. apríla 2023.

          • 6. a 7. oddelenie ŠKD
            • 6. a 7. oddelenie ŠKD

            • 6. a 7.oddelnie ŠKD stále tvorivo "žije"...chodíme sa korčuľovať do Komunitného centra, boli sme na Chovateľskej prehliadke v KD, urobili sme si " fašiangové súťaže, tématicky tvorime, hráme sa a športujeme...
          • Veľká noc v múzeu
            • Veľká noc v múzeu

            • Žiaci 1. stupňa v predveľkonočnom období zavítali do Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku. Pani lektorky pripravili pre nich edukačný program, v ktorom sa žiaci dozvedeli o veľkonočných zvykoch v regióne, prečo dostali veľkonočné dni svoje názvy, aké zvyky naši predkovia slávili a mnohé z nich sa zachovali aj dodnes. Veľkonočné symboly si pripomenuli aj pletením korbáča z vŕbového prútia a maľovanie vajíčok voskom.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • Školský telefón: 044/5222568 Mobilný telefón: 0911/595048 Telefón na školskú jedáleň: 044/5222061 Mobil na školskú jedáleň: 0911/669006 Riaditeľka školy: 0910/901948
      • Ul. J. D. Matejovie 539 033 01 Liptovský Hrádok E-mail: skola@zsmatejkalh.eu.sk IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001 IČO: 37910485 DIČ: 2021873491 033 01 Liptovský Hrádok Slovakia
      • IČO: 37910485
      • DIČ: 2021873491
      • IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001
      • RŠ: riaditelka@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 1. stupeň: zastupkyna1@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 2. stupeň: zastupkyna2@zsmatejkalh.eu.sk
      • Mgr. Martina Hrabalová
    • Prihlásenie