• Týždeň programovania
            • Týždeň programovania

            • Tohtoročný týždeň programovania sme v našej škole zorganizovali v dňoch 16. – 19. októbra. Znovu sme sa snažili pre žiakov pripraviť úlohy, v ktorých si hravou a zábavnou formou precvičia programovanie. Piataci si vyskúšali jednoduché programovanie na stránke code.org, šiestaci sa zabavili s microbitmi, siedmaci si vyskúšali korytnačiu grafiku v programe Imagine. Využili sme tiež ponuku SOŠE v L. Hrádku a ich študenti prišli v stredu k nám, aby naučili ôsmakov a deviatakov naprogramovať si jednoduchú mobilnú aplikáciu. Týždňom programovania sa však u nás nič nekončí, pretože žiaci sa so základmi programovania a niektorými programovacími štruktúrami budú oboznamovať aj na ďalších vyučovacích hodinách. 
              Veríme, že aj tento školský rok sa nám podarí získať certifikát excelentnosti, ktorý získame na vzájomú spoluprácu viacerých zapojených škôl. 

          • Tvorivo v ŠKD
            • Tvorivo v ŠKD

            • V mesiaci september a október sme sa v 9. a 10. oddelení ŠKD hrali, tvorili ježkov, jesennné variácie, zúčastnili sme sa súťaže s Liorbusom...písali sme si domáce úlohy a upevňovali sme staro - nové kamarátstva..

          • Matejkárska imatrikulácia prvákov
            • Matejkárska imatrikulácia prvákov

            • V stredu 11. októbra sa telocvičňa našej školy odrazu premenila. Rozprávkové kulisy, usporiadané lavičky, prekážková dráha, stolíky s obrázkovým pexesom a s korálkami. Takto vyzerali prípravy na slávnostnú imatrikuláciu našich najmenších žiakov – prváčikov. Telocvičňa sa popoludní zaplnila prvákmi, ich triednymi pani učiteľkami a pozvanými rodičmi. Keďže malé deti zbožňujú zábavu, rozprávky a súťaženie, pripravili si pre ne naši deviataci „z každého rožka troška“. Najprv sme sa preniesli do sveta rozprávky O siedmich kozliatkach, potom sa súťažilo – na prekážkovej dráhe si prváci vyskúšali svoju obratnosť, pri pexese svoju pamäť a pri navliekaní korálok svoju zručnosť. Nezabudli sme ani na malé občerstvenie – pagáčiky a muffiny deti milujú. Po zabsolvovaní všetkých aktivít prváčikovia zložili slávnostný sľub a kráľovsky odetá pani riaditeľka čarovnou paličkou slávnostne pasovala každého z nich za žiaka základnej školy. Na pamiatku si odniesli imatrikulačný list, zošit a sladké medovníkové srdiečko  s logom našej školy - so štvorlístkom. Nasledovali záverečné slová a ukončenie podujatia.
              Veľké ďakujem patrí našim deviatakom za pomoc pri organizácii a realizácii akcie.
              Triedne učiteľky 9. ročníka
          • Piataci v knižnici
            • Piataci v knižnici

            • Knižnica je miesto, kde to „žije“ knihami. Práve na tomto mieste sa nám ponúka možnosť objaviť dedičstvo umeleckých diel predchádzajúcich generácií, klenoty literárnej tvorby a aktuálne vydávané literárne tituly spisovateľov. Aj toto sú dôvody, ktoré nasmerovali všetkých piatakov navštíviť mestskú knižnicu v našom meste a stráviť hodiny slovenského jazyka a literatúry netradičným spôsobom.  Návšteva knižnice bola pre žiakov veľmi hodnotná. Žiaci boli v knižnici oboznámení najmä s postupom vyhľadávania knižných titulov, rozdelením kníh podľa oblastí a s možnosťami zapožičania kníh a časopisov. V bezprostrednom kontakte s knihami sa budoval ich vzťah k literatúre, čo sa považuje za dôležitý aspekt formovania uvedomelej osobnosti. Dúfame, že návšteva priestorov knižnice, listovanie stránkami kníh podnietilo záujem mnohých našich žiakov o literatúru a stanú sa vernými čitateľmi našej mestskej knižnice. 
          • Európska noc výskumníkov
            • Európska noc výskumníkov

            • Na konci septembra sme sa rozhodli odmeniť šikovných žiakov, ktorí sa v minulom školskom roku zúčastňovali rôznych olympiád a vedomostných súťaží. 29.9.2023 sa 28 žiakov vybralo skorým vlakom do Žiliny na podujatie Noc výskumníkov. 
              17. ročník tohto podujatia ponúkol jedinečnú príležitosť spoznať prácu slovenských výskumníkov, vedcov a inovátorov. V 36-tich vedeckých stánkoch si vyskúšali zaujímave chemické pokusy, okuliare s virtuálnym simulátorom drona, masáž figuríny, okuliare prezentujúce stav pod vplyvom alkoholu, hasičský oblek, či súťažné kvízy a hádanky. Videli veľa zaujímavých noviniek zo sveta vedy a techniky, ako napríklad rýchlu 3D tlač, premenu vlatstnej tváre na AI model, kreatívne multimédiá a iné. Škoda len, že postupne prišli ďalší účastníci a čakanie pri stánkoch sa postupne predlžovalo.
              Veríme, že aj tento školský rok sa naši žiaci budú zapájať do súťaží a my už teraz premýšľame, čím ich výkony odmeníme. 
          • Zbierka pre ľudí bez domova
            • Zbierka pre ľudí bez domova

            • Ľudia bez domova si zaslúžia ľudské podmienky.

              S blížiacim sa zimným obdobím prichádzajú aj komplikácie pre ľudí, ktorí musia noci a dni tráviť v nehostinne mrazivých podmienkach. Z tohto dôvodu organizuje mládež Slovenského Červeného kríža materiálnu zbierku pre ľudí bez domova.

              Zbierať sa bude hlavne oblečenie, ktoré by nemalo byť staré a znehodnotené. Aj ľudia bez domova sa chcú obliecť nie len teplo, ale aj vkusne. Zbiera sa oblečenie pre dospelých: bundy, obuv, ponožky, rukavice, čiapky, nohavice, ale aj ruksaky, papuče, žiletky a iné hygienické potreby.

              Celý zoznam je k dispozícii v prílohe. Krabice budú umiestnené na prízemí v A aj B pavilóne. Zbierka sa uskutoční od 4. 10 do 6. 10. 2023. Myslime na to, že ľudia bez domova si nemôžu zapnúť radiátor, ani využiť teplú sprchu. Musia sa spoliehať iba na ich oblečenie, ktoré ich celú zimu chráni od istého nešťastia.

              V prípade akýchkoľvek otázok kontaktujte p. učiteľku Vyskokovú. Ďakujeme.

          • Európsky týždeň športu je tu!
            • Európsky týždeň športu je tu!

            • Tento týždeň je určený naozaj pre každého, bez ohľadu na vek, zázemie či úroveň telesnej zdatnosti.
              Hlavnou témou je výstižné „BeActive“ – činorodosť, ktorá má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne.

              Aktívni sme boli aj my. V stredu 13.9.2023 žiaci našej školy absolvovali pešiu túru do Liptovského Jána ku Kadi a späť. Pri peknom slnečnom dni nám padlo vhod osvieženie z prírodného prameňa pri Borovej Sihoti.

              Veľkým zážitkom pre niektorých bolo kúpanie sa v prírodnom prameni v obci Liptovský Ján.
              Po krátkom oddychu a občerstvení nasledovala cesta späť do školy, kam sme sa vrátili všetci živí a zdraví.
              Veríme, že si všetci odniesli pekné zážitky. Už teraz sa tešíme na podobné športové aktivity.
              .

              Športu zdar!

          • Dni mesta a Matejka
            • Dni mesta a Matejka

            • 8 -9. septembra sa konali v Liptovskom Hrádku Dni mesta a Hornoliptovský jarmok. Atmosféru nám spríjemňoval kultúrny program mnohých účinkujúcich.
              Naša Matejka sa predstavila vo veselom, spevavom a tanečnom čísle. Veríme, že nacvičený program sa všetkým páčil, keďže bol odmenený obrovským potleskom.
              Kolektív Matejky 🍀
          • Adaptačné dni v 5. ročníku
            • Adaptačné dni v 5. ročníku

            • Prvé dni v školskom roku 2023/24 si naši piataci užili ešte bez učenia a domácich úloh. V rámci adaptačných dní, vzájomného spoznávania sa a upevňovania nových kolektívov absolvovali so svojimi novými triednymi učiteľkami návštevu hasičskej stanice v Lipt. Hrádku, opekačku na Borovej Sihoti a športové hry pri Haligande. Spoločné chvíle s novými spolužiakmi priniesli mnoho zážitkov, skúseností a mnoho zaujímavých informácií pre triedne pani učiteľky. Piatakom želáme veľa chuti do učenia, veľa dobrých kamarátov a najmä veľa zdravia!
          • Metodický deň pedagogických zamestnancov
            • Metodický deň pedagogických zamestnancov

            • Naši zamestnanci sa na konci augusta zúčastnili odbornej prednášky a veľmi hodnotnej diskusie na tému „Vplyv pedagóga na žiaka“ v nádhernej oblasti Muránskej planiny v liečebni na Prednej Hore. Možno viacerým okamžite napadne myšlienka, ako sa učitelia boli „preliečiť“ a s úsmevom to budú posúvať ďalej. Mnohí si neuvedomujeme dôležitý význam učiteľa v živote každého žiaka a to, aký vplyv má učiteľ, vychovávateľ a v dnešnej dobe aj asistent na naše deti. Aby to všetko fungovalo správne a efektívne, aby sme aj v našej Matejkárskej veľkej rodine dokázali tvoriť jeden celok, aby sme každý z nás pridali ruku k dielu, často aj neviditeľnú, je potrebné stále sa vzdelávať, mať otvorené oči ku každej téme, vypočuť si a zažiť realitu aj na vlastnej koži. Pretože ruku na srdce, s čím dnes bojujú najviac naše deti a možno aj my dospelí? Mobil, internet, facebook, žuvacie tabaky, fajčenie, alkohol, depresie, počítačové hry, virtuálny svet, energetické nápoje, sladkosti, nadváha, alebo naopak strata váhy a podobne... A kolektív Matejky si nezatvára oči ani pred týmito problémami a vyvíja čo najväčšiu snahu ako sa stať vyrovnaným a fungujúcim tímom aj vďaka pestrosti, ktorú do neho všetci vnášajú. S úsmevom sa určite na Prednú Horu ešte vrátime a budeme sa naďalej vzdelávať aj v ďalších dôležitých oblastiach nášho života.
          • Strieborná priečka v letnom biatlone
            • Strieborná priečka v letnom biatlone

            • Slovenský pohár v letnom laserovom biatlone sa konal 9.9.2023 v Banskej Bystrici. Krásne 2.miesto pre Lukáša Hnilicu, po vynikajúcom behu, ale nesústredenej streľbe s 2 chybami a stratou 1,4s na víťaza, Nikolka Hnilicová s čistou streľbou a skvelým behom skončila na 5.mieste, Amy Tamara Hanusová s 1 chybou v streľbe skončila na 10.mieste, s 1 chybou v streľbe Ondrej Navrátil skončil na 7.mieste, s 2 chybami v streľbe Oliver Šeďo skončil na 7.mieste.
              K super výsledkom srdečne gratulujeme!
          • Zmeny v stravovaní od septembra
            • Zmeny v stravovaní od septembra

            • Vážení rodičia,

              od nového školského roka sa v našej školskej jedálni budú na výdaj stravy používať namiesto pôvodných kartičiek čipy, preto je potrebné si prísť zakúpiť čip v termíne od 21. 8. do 25. 8. 2023 v čase od 700 do 1200. Cena čipu je 5 €, čip je vratný. Prosím, nenechávajte si zakúpenie na posledný deň. Ďakujem. Obedy pre žiakov v našej školskej jedálni sú dotované pre tých žiakov, ktorých zákonný zástupca o dotáciu požiadal v júni. Cena lístka sa skladá z dvoch častí: 

              • suma na potraviny – dotovaná (musia platiť rodičia žiakov, ktorí nepožiadali o dotáciu)
              • suma na réžiu – 0,70 € x počet dní v mesiaci – túto čiastku je potrebné zaplatiť mesiac dopredu,  do 25-teho dňa v starom mesiaci vždy na nový mesiac, skontrolovať platby si  môžete na stránke: www.strava.cz/  

              Dotácia na stravu sa poskytuje len vtedy, keď sa žiak zúčastnil vyučovania a odoberie obed. V prípade neprítomnosti žiaka na vyučovaní ho musíte z obedu odhlásiť. Ak sa tak nestane, budete musieť zaplatiť plnú čiastku za obed v ten deň (1. - 4. ročník 2,40 € a 5. - 9. ročník 2,60 € na deň). Je preto potrebné, aby ste na konte žiaka mali dostatok finančných prostriedkov. Na tento účel zákonný zástupca žiaka uhradí finančnú zábezpeku vo výške 20 € jednorázovo.  V prípade nejasností volajte na číslo 044 5222 061 alebo 0911 669 006.

              vedúca ŠJ

          • Olympijský deň Matejky
            • Olympijský deň Matejky

            • Počas dní 26.6.- 27.6. 2023 sa konala v areáli školy športová olympiáda pre našich žiakov. Prvý deň začali žiaci z prvého stupňa, druhý deň pokračovali žiaci z druhého stupňa.
              Po spoločnom nástupe zaznela hymna Matejky a príhovor všetkým zúčastneným. Príchodom olympijského ohňa a vlajky, ktorú spoločne niesli športovci, pani riaditeľka slávnostne otvorila Olympijský deň zapálením ohňa. Po sľuboch športovcov a rozhodcov všetci uložili vlajky, ktoré ich reprezentovali.
              Svoje sily a športového ducha si zmerali v štyroch disciplínach: skok do diaľky z miesta, prekážková dráha, olympijský beh a hod plnou loptou.
              íťazov oceňoval na 1. stupni bývalý hokejový reprezentačný brankár Ján Laco. Žiaci si odniesli nielen medaily a diplomy, ale aj pocit radosti zo športovania, súťaženia aj víťazstva. Okrem športových úspechov žiaci dostali malé prekvapenie vo forme autogramu od Jána Laca.
              Víťazov na 2. stupni oceňoval bývalý hokejový reprezentačný obranca a tréner Jerguš Bača. Aj žiaci druhého stupňa sa potešili z jeho účasti a autogramu.
              Počasie nám prialo, slniečko nám hrialo a všetci sme mali dobrý pocit aj na duši. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto podujatia. Víťazom ešte raz gratulujeme.
              Športu zdar!

          • Psí obchodík
            • Psí obchodík

            • Tak ako každý rok, tak aj tento si žiaci 2. stupňa pripravili drobné výrobky pre svojich mladších spolužiakov. Predávali sa klobúčiky, papierové mačičky, domčeky na dvere, srdiečka a sadrové odliatky. Plastové fľaše sme zrecyklovali na kohútikov do záhrady. Spoločne sme urobili radosť naším blízkym a do útulku odnesieme granule, pamlsky a sumu 221,70 euro.

              Všetkým, ktorí ste pomohli naším psíkom veľmi pekne ďakujeme.

              S úctou Mgr. Kňazovická Adriana

          • Výlet do Bounce parku
            • Výlet do Bounce parku

            • Náš výlet v Bounce park sa uskutočnil 14. 6. 2023 a bola to zábava. Ako prvé sme museli vydržať dlhú cestu autobusom, niektorí si pospali, iní sa už zabávali s kamarátmi a niektorí ešte jedli raňajky, ktoré pravdepodobne nestihli. Keď sme konečne došli do Banskej Bystrice, tak sme vyšli z autobusu, kúpili si špeciálne ponožky a rozutekali sme sa skákať. V aréne bolo niekoľko rôznych aktivít, aby si každý našiel, čo sa mu najviac páči. Chalani si navzájom ukazovali aké parkúrovo-gymnastické kúsky dokážu. Dievčatá zase obľubovali skákanie do molitanu alebo horolezeckú stenu. Taktiež sme si rady vyskúšali súboje na úzkom dreve, kde sme si otestovali náš balanc a silu alebo hod na kôš loptou.

              Keď sme sa už vyšantili a skúšali sme všetko možné, tak vyskákaní sme sa presunuli do nákupného centra Európa. Tam sme dostali výbeh na cca. jeden o pol hodiny. Podaktorí dostali chuť na jedlo, iní na nákupy. Potom sme sa všetci zišli a z Banskej Bystrice sme odchádzali s nezabudnuteľnými zážitkami.

              Siedmaci

          • Deň netradičných účesov
            • Deň netradičných účesov

            • V piatok 23. júna 2023 sme odštartovali na našej škole "Deň netradičných účesov." Účesy žiakov a pedagógov hýrili nápaditosťou, pestrosťou a kreativitou. Bolo sa veru na čo pozerať. Pestrofarebné vrkôčiky, mašličky, korálky, sponky, stuhy, jednoducho ozdoby od výmyslu sveta skrášľovali vlasy dievčat, chlapcov, ale aj pedagógov. Dosť bolo slov. Veď posúďte sami ...

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • Školský telefón: 044/5222568 Mobilný telefón: 0911/595048 Telefón na školskú jedáleň: 044/5222061 Mobil na školskú jedáleň: 0911/669006 Riaditeľka školy: 0910/901948
      • Ul. J. D. Matejovie 539 033 01 Liptovský Hrádok E-mail: skola@zsmatejkalh.eu.sk IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001 IČO: 37910485 DIČ: 2021873491 033 01 Liptovský Hrádok Slovakia
      • IČO: 37910485
      • DIČ: 2021873491
      • IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001
      • RŠ: riaditelka@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 1. stupeň: zastupkyna1@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 2. stupeň: zastupkyna2@zsmatejkalh.eu.sk
      • Mgr. Martina Hrabalová
    • Prihlásenie