• Olympijský deň Matejky
            • Olympijský deň Matejky

            • Počas dní 26.6.- 27.6. 2023 sa konala v areáli školy športová olympiáda pre našich žiakov. Prvý deň začali žiaci z prvého stupňa, druhý deň pokračovali žiaci z druhého stupňa.
              Po spoločnom nástupe zaznela hymna Matejky a príhovor všetkým zúčastneným. Príchodom olympijského ohňa a vlajky, ktorú spoločne niesli športovci, pani riaditeľka slávnostne otvorila Olympijský deň zapálením ohňa. Po sľuboch športovcov a rozhodcov všetci uložili vlajky, ktoré ich reprezentovali.
              Svoje sily a športového ducha si zmerali v štyroch disciplínach: skok do diaľky z miesta, prekážková dráha, olympijský beh a hod plnou loptou.
              íťazov oceňoval na 1. stupni bývalý hokejový reprezentačný brankár Ján Laco. Žiaci si odniesli nielen medaily a diplomy, ale aj pocit radosti zo športovania, súťaženia aj víťazstva. Okrem športových úspechov žiaci dostali malé prekvapenie vo forme autogramu od Jána Laca.
              Víťazov na 2. stupni oceňoval bývalý hokejový reprezentačný obranca a tréner Jerguš Bača. Aj žiaci druhého stupňa sa potešili z jeho účasti a autogramu.
              Počasie nám prialo, slniečko nám hrialo a všetci sme mali dobrý pocit aj na duši. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto podujatia. Víťazom ešte raz gratulujeme.
              Športu zdar!

          • Psí obchodík
            • Psí obchodík

            • Tak ako každý rok, tak aj tento si žiaci 2. stupňa pripravili drobné výrobky pre svojich mladších spolužiakov. Predávali sa klobúčiky, papierové mačičky, domčeky na dvere, srdiečka a sadrové odliatky. Plastové fľaše sme zrecyklovali na kohútikov do záhrady. Spoločne sme urobili radosť naším blízkym a do útulku odnesieme granule, pamlsky a sumu 221,70 euro.

              Všetkým, ktorí ste pomohli naším psíkom veľmi pekne ďakujeme.

              S úctou Mgr. Kňazovická Adriana

          • Výlet do Bounce parku
            • Výlet do Bounce parku

            • Náš výlet v Bounce park sa uskutočnil 14. 6. 2023 a bola to zábava. Ako prvé sme museli vydržať dlhú cestu autobusom, niektorí si pospali, iní sa už zabávali s kamarátmi a niektorí ešte jedli raňajky, ktoré pravdepodobne nestihli. Keď sme konečne došli do Banskej Bystrice, tak sme vyšli z autobusu, kúpili si špeciálne ponožky a rozutekali sme sa skákať. V aréne bolo niekoľko rôznych aktivít, aby si každý našiel, čo sa mu najviac páči. Chalani si navzájom ukazovali aké parkúrovo-gymnastické kúsky dokážu. Dievčatá zase obľubovali skákanie do molitanu alebo horolezeckú stenu. Taktiež sme si rady vyskúšali súboje na úzkom dreve, kde sme si otestovali náš balanc a silu alebo hod na kôš loptou.

              Keď sme sa už vyšantili a skúšali sme všetko možné, tak vyskákaní sme sa presunuli do nákupného centra Európa. Tam sme dostali výbeh na cca. jeden o pol hodiny. Podaktorí dostali chuť na jedlo, iní na nákupy. Potom sme sa všetci zišli a z Banskej Bystrice sme odchádzali s nezabudnuteľnými zážitkami.

              Siedmaci

          • Deň netradičných účesov
            • Deň netradičných účesov

            • V piatok 23. júna 2023 sme odštartovali na našej škole "Deň netradičných účesov." Účesy žiakov a pedagógov hýrili nápaditosťou, pestrosťou a kreativitou. Bolo sa veru na čo pozerať. Pestrofarebné vrkôčiky, mašličky, korálky, sponky, stuhy, jednoducho ozdoby od výmyslu sveta skrášľovali vlasy dievčat, chlapcov, ale aj pedagógov. Dosť bolo slov. Veď posúďte sami ...

          • Druháci v knižnici
            • Druháci v knižnici

            • V rámci čítania sme čítali aj knihy určené pre druhákov. Po prečítaní kníh Danka a Janka, Rozprávky o psíčkovi a mačičke nám tety z mestskej knižnice pripravili kvíz. Ten preveril, akí sme boli pri čítaní pozorní.
          • Internetová bezpečnosť na hodinách anglického jazyka
            • Internetová bezpečnosť na hodinách anglického jazyka

            • Už sme asi pochopili, že mobily z rúk žiakov len tak nevytrhneme. Sú veľkou súčasťou ich voľného času, sociálneho života či zábavy, a tak je dôležité nasmerovať ich správnym, bezpečným a užitočným smerom v ich používaní.    
              Zadanie spoločného projektu bolo jasné –  Internet Safety (Internetová bezpečnosť). Siedmaci hneď prišli s rôznymi nápadmi a jedným z nich bolo aj vytvoriť obrovský mobil, ktorého ikony budú obsahovať tipy a triky, ako sa bezpečne pohybovať na internete. Rozdelili sme si úlohy a v menších skupinkách spracovali témy, ako napríklad hoaxy, zneužitie osobných údajov, silné heslá a podobne.  
              Informácie k svojej práci vyberali z hodnoverných zdrojov, spolupracovali medzi sebou a naučili sa veľa nového. Namiesto klasického prezentovania pred tabuľou sme tentokrát zvolili inú formu. Siedmaci natočili vtipné a poučné videá, v ktorých kreatívnou formou predstavili svoju tému. Niektorí sa pustili aj do bonusovej úlohy - vytvoriť vtipné meme, ktoré súvisí s našou témou.    
              Myslím, že spracovanie projektu všetkých veľmi bavilo a už teraz sa tešíme na nové výzvy v nasledujúcom školskom roku! :) 
          • Deviataci v Košiciach
            • Deviataci v Košiciach

            • Minulý štvrtok  všetci deviataci navštívili Slovenské technické múzeum v Košiciach. Cesta bola síce dlhá, ale okrem nádherného počasia sme mali aj skvelý program. Najprv sme sa prešli mestom, ukázali sme si najznámejšie historické pamiatky Košíc a prezreli si Dóm svätej Alžbety. Najdôležitejším bodom nášho programu bolo ale múzeum. Navštívili sme tam dve expozície: Vedecko-technické centrum a Sieň elektrických výbojov. Vyskúšali sme niekoľko hlavolamov, očných klamov, či úloh na sústredenie. Neskôr sme videli mnohé, pre nás nové exponáty, Videli sme Faradayovu klietku, Jacobov rebrík a mnoho iného. Na záver sme náš výlet ukončili nakupovaním v Auparku. Bol to skvelý deň J Košice sú naozaj prekrásne mesto.

          • Motýlia záhrada
            • Motýlia záhrada

            • V jeden krásny deň pani riaditeľka oznámila, že nás čaká prekvapenie v učebni etickej výchovy. Bola to "Motýlia záhrada". Žiaci všetkých ročníkov chodili sledovať vývin motýľov. Videli, nie veľmi lákavé húsenice, ktoré vytvárali rôzne pavučinky. Neskôr sa do nich zahalili, vytvorili kukly, z ktorých o niekoľko dní vykukli krásne motýle. Prváci mali tú "česť" motýle vypustiť na slobodu na školskom dvore. Ako si to užívali, posúďte sami.

          • Čo so špinavou vodou?
            • Čo so špinavou vodou?

            • Dňa 15.6. 2023 sme sa my, siedmaci zúčastnili exkurzie v Čistiarni odpadových vôd v Liptovskom Mikuláši. Pracovníci boli veľmi milí a porozprávali nám, ako to v prevádzke funguje. Náš priateľský sprievodca nám nielen teoreticky vysvetlil, ale aj ukázal všetky procesy čistenia odpadových vôd. Každá časť mala iné špecifiká a iný nepríjemný zápach, ale nakoniec sme to zvládli. Dozvedeli sme sa mnohé zaujímavé informácie. Napríklad, že si tam vyrábajú vlastný bioplyn, alebo že pred vznikom Liptovskej Mary sa na tom mieste nachádzala vlaková stanica. Pani učiteľke ďakujeme za zorganizovanie tejto poučnej exkurzie.

              Timea, Radka a Martin zo 7.A

          • Rozlúčka so školským rokom
            • Rozlúčka so školským rokom

            • Vo štvrtok 8. júna sa žiaci 8.C vybrali na trojdňový výlet do Tatranskej Lesnej. Prišli sme do krásneho ubytovania DETSKÝ RAJ, kde sme sa rýchlo vybalili a po dobrom obede sme sa previezli tatranskými železnicami na Štrbské Pleso. Tu sme sa prešli okolo Jazierka lásky. Nanešťastie nám počasie neprialo a začalo pršať. Z radosti nám to však neubralo, a tak sme si spoločné chvíle spríjemnili spevom. Po príchode na hotelové izby sme si oddýchli a strávili sme večerné hodiny spoločne, hraním spoločenských hier. V piatok sme sa hneď ráno vybrali na turistiku. Vyšli sme na vodopády Studeného potoka, pokračovali na Rainerovu chatu, kde sme videli miestnu prefíkanú líšku, ktorá nám jej prefíkanosť potvrdila tým, že nám zobrala z ruksaku jedlo. Zabavili sme sa a turistiku sme zakončili na Hrebienku. Po príchode do Starého Smokovca nás pani učiteľky prekvapili a zobrali do nákupného centra v Poprade. Večer sme rozvíjali naše kreatívne zručnosti vyrábaním náramkov pre našich spolužiakov. Neskôr sme si spoločne pozreli film a bez odvrávania sme unavení išli spať. Nasledujúce ráno sme sa zbalili a išli sme vlakom domov. Pre štyroch z nás bol tento výlet rozlúčkou so spolužiakmi aj so základnou školou.
              Ďakujeme pani učiteľkám za krásny výlet a nádherné zážitky na ktoré nezabudneme.

              Tatiana Juríková a Natália Stanová 8.C

          • Súťaž družstiev mladých zdravotníkov
            • Súťaž družstiev mladých zdravotníkov

            • 8. júna sa v Liptovskom Mikuláši uskutočnila zdravotnícka súťaž, ktorú organizoval Slovenský Červený kríž. Matejka opäť nechýbala. Náš päťčlenný tím tvorili Sandra Bačkorová, Sarah Brtáňová, Vanesa Forgáčová, Tamara Gabriela Gabonová a Alexandra Pristovšeková (všetky 7. B). Dokázali svoje vynikajúce vedomosti a zručnosti pri zachraňovaní ľudských životov a v konkurencii 16  škôl okresov Liptovský Mikuláš a Ružomberok sa umiestnili na 7. mieste. Gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.
          • Strečno známe - neznáme
            • Strečno známe - neznáme

            • V utorok 13. júna sme my, žiaci 8. A a 8. B absolvovali koncoročný výlet na hrad Strečno. Aj keď sme si ráno museli trošku privstať, počas cesty vlakom sa naša nálada s pribúdajúcim časom viditeľne zlepšila. Nielen prítomnosť spolužiakov našej triedy, ale aj kamaráti z „béčky“ prispeli k tomu, že cesta tam ubehla veľmi rýchlo. Po vystúpení z vlaku nás čakalo prekvapenie v podobe kompy, ktorá nás previezla cez Váh na druhú stranu. Potom už nasledoval samotný výstup k hradu. Zvládli sme to s „prehľadom“ za polhodinku. S úderom deviatej hodiny sa vstupná brána otvorila a nás privítal mladý usmiaty lektor. Previedol nás všetkými, verejnosti prístupnými miestnosťami, ukázal nám zbierku historických predmetov, porozprával zaujímavé fakty z histórie hradu, ale aj zo života jeho majiteľov. Vyšli sme do Hlavnej veže, videli sme hladomorňu, prezreli sme si kaplnku s umelecky zreštaurovanou kryptou Žofie Bosniakovej... Podľa slov nášho lektora sa tu natáčal americký film Dračie srdce a hrad navštívilo aj viacero významných osobností umeleckého sveta, napr. Karel Gott. Po skončení „hradnej“ exkurzie viedli naše kroky do areálu repliky stredovekej dediny Paseka a následne sme kráčali ku kompe, ktorá nás prepravila naspäť. Keďže do odchodu vlaku ostávalo niekoľko „voľných“ minút, stihli sme sa prejsť k neďalekému asfaltovému jazierku, ktoré je európskym unikátom. Počasie nám prialo, nálada bola veselá, a tak sme sa z výletu vrátili spokojní a plní zážitkov. Ďakujeme našim triednym pani učiteľkám a pani asistentke Makarovej za spoločne strávené chvíle.
              Klárka a Saška
          • Englishstar
            • Englishstar

            • Ani tento rok naši jazykári nevynechali účasť na medzinárodnej súťaži Englishstar. Prihlásilo sa až 140 žiakov a s veľkou chuťou sa pustili do riešenia testov v anglickom jazyku, kde súťažili žiaci od 2. do 9. ročníka. Svoju šikovnosť potvrdili výsledkami testov, ktoré nás všetkých veľmi potešili. Až 74 žiakov dosiahlo výsledky nad 90% a 36 žiakov nad 80%, títo žiaci budú odmenení diplomom so zlatou medailou a malým darčekom. Nádherný a bezchybný výsledok na 100% dosiahlo až 6 žiakov (Nina Jurecká, Alexandra Bezáková, Magdaléna Slosiarová, Barbora Sajtáková, Adela Palenčíková, Timea Sajtáková), ktorí dostanú okrem diplomov aj športové batohy a zľavu na nákup produktov značky Fusakle. Zo všetkých účastníkov súťaže bolo vyžrebovaných prvých 10 miest a nie nadarmo je symbolom našej Matejky štvorlístok. Šťastie sa usmialo na veľmi šikovnú žiačku 7.A triedy Timeu Sajtákovú a vyhrala celoslovenské 1. miesto vo svojej kategórii. Odmenou za jej vedomosti a talent je okrem spomenutých darčekov ešte aj smartfón a dobrý pocit z výborne odvedenej práce. GRATULUJEME všetkým a tešíme sa na budúci rok!!!
          • Strieborná priečka v parkúre
            • Strieborná priečka v parkúre

            • Dňa 13.6.2023 sa konalo v X-BIONIC SPHERE Šamorín SUPERfinále 2023 Parkúr ZŠ -otvorené školské majstrovstvá SR (t.j. najvyššia možná súťaž v školskom športe). Organizátorom a garantom súťaže bola Slovenská gymnastická federácia.
              V disciplíne: SPEED RUN - rýchlostná súťaž, ktorej cieľom je dostať sa v čo najkratšom časovom úseku do cieľa a cestou zdolať prekážky, reprezentovali našu školu Daniela Trégerová 6.A a Martin Šagát 7.B.
              Po náročnej kvalifikácii 1. a 2. kola, kde bolo 40 účastníkov (chlapci) a 40 účastníkov (dievčatá) z celého Slovenska, ostala Daniela tesne pred bránou semifinále. Martinovi sa však podarilo postúpiť do semifinále, a potom až do finále 6-tich najlepších. V samotnom finále ho delili len desatiny sekundy od celkového víťazstva, kde napokon obsadil krásne 2.miesto.
              V úžasnej atmosfére na olympijských športoviskách si odniesli zážitky na celý život.
              Obidvom gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy. Prajeme im ďalšie športové úspechy a zážitky.
          • Podhájska
            • Podhájska

            • Upevniť zdravie, rozvíjať telesnú zdatnosť, nadviazať nové priateľstvá, rozvíjať kultúrno- spoločenské návyky a možno aj spoznať samých seba sa vybralo minulý týždeň 44 žiakov z Matejky do Podhájskej. Pobyt bol pre všetkých účastníkov zájazdu nielen plný zážitkov a dobrodružstiev, ale  bol aj bohatý na nové vedomosti a zručnosti z bežného života ľudí. Prežiť bez mamky, ocka, mobilu a niekedy prejsť aj za hranice svojich možností nebolo jednoduché. Naši žiaci tento čas zvládli s veľkou cťou, dosýta si zasúťažili, vyplávali sa ako kačičky, vyrozprávali si svoje príbehy po večeroch na izbách a predviedli svoje umelecké, herecké aj fyzické výkony. Pedagogický dozor alebo aj  „animátori“ všetkým ďakujeme za vzorné správanie, zážitky, smiech a najmä spoločne strávený vzácny čas.
              Dojmy a pocity žiakov:
              • Veľmi si to vážim, ďakujem učiteľom, rátajte so mnou aj nabudúce, odporúčam všetkým...
              • Super spomienky, úžasný výlet...
              • Páčilo sa mi rozdelenie na skupiny, spoznal som veľa nových kamarátov...
              • Hodnotenie poriadku na izbách bolo perfektné, všetci sme sa museli snažiť...
              • Na bazénoch bola veľká sranda, vybláznili sme sa, posilnili imunitu aj v ľadovej vode...
              • Nasmiali sme sa až tak, že sme mali svalovicu na bruchu...
              • Páčili sa mi tvorivé dielne a príprava kultúrnych predstavení, ako sa chlapci doobliekali a domaľovali...
              • Najviac sa mi páčilo, že sme nečumeli do mobilov...
              • Ešte aj šoféra sme mali dobrého...
              • Športovanie ma veľmi bavilo, večery na ihrisku boli pre každého super...
                   
              Účastníci pobytu a pedagogický dozor: Kňazovická, Pozorová, Lehotský, Droppa
          • Návšteva z Anglicka
            • Návšteva z Anglicka

            • Dňa 2.6.2023 sme mali v škole zahraničnú návštevu. Pani Ivana Miškufová, ktorá robí asistentku v tamojšej základnej škole, nám prišla porozprávať ako funguje školstvo v Anglicku. Celá beseda bola samozrejme v angličtine. Najprv nám pani porozprávala o meste, v ktorom žije a pracuje - meste Reading. Deti sa dozvedeli veľmi zaujímavé informácie o Anglickom školstve, napr. kedy sa začína a končí vyučovanie v Anglicku, aké predmety sa učia, aké skúšky a kedy musia absolvovať, ako a čo si objednávajú na obedy, ako vyzerajú ich školské uniformy, že každý predmet majú v inej budove a miestnosti. Okrem veľmi zaujímavých informácií si mali naši žiaci možnosť aj vyskúšať svoje jazykové zručnosti priamo v praxi a pýtali sa na informácie, ktoré ich zaujímali. Ďakujeme veľmi pekne za spestrenie hodín anglického jazyka.

          • Dopravný kurz piatakov
            • Dopravný kurz piatakov

            • Dňa 6. a 8. júna absolvovali žiaci piatych ročníkov Dopravný kurz. Prvý deň kurzu navštívili žiaci Hasičskú stanicu v Liptovskom Hrádku, kde si pozreli techniku a dokonca zažili aj poplach, našťastie len falošný.  Po prehliadke ich v škole čakala záchranárka p. Valičková, ktorá ich oboznámila so základmi prvej pomoci. Druhý deň kurzu mali žiaci dopravnú výchovu, kde si teoretické poznatky vyskúšali v praxi na dopravnom ihrisku.  
               

               

          • Najmúdrejší Maksáčik
            • Najmúdrejší Maksáčik

            • Viete kto je Maksík?  Dobrý kamarát, ktorý rád spoznáva šikovné deti a preto im vymýšľa zaujímavé úlohy a hlavolamy. Aj tento školský rok sa 26 žiakov  2., 3. a 4. ročníka zapojili do jeho korešpondenčnej matematickej súťaže. Za školský rok vyriešili kopec úloh v piatich kolách. Poradili si s úlohami z cirkusu,  z farmy, z obchodu, cestovnej kancelárie a nakoniec  dokázali pomôcť aj pri vyučovaní špeciálnych predmetov. Za to si zaslúžili odmenu. K titulu  Najmúdrejší Maksáčik sa prebojovali a pekné ceny získali  Krištofko  Hanko, Lejka  Antolová a Miška Pekárová z 2.A, Anabelka Matištíková a Kristínka Čániová z 3.A, Janko Janovčík z 3.C a Lukáško Lehotský zo 4.A. Im aj ostatným odvážnym Maksáčikom srdečne blahoželáme!
          • World Robot Olympiad
            • World Robot Olympiad

            • Náš tím v zložení Veronika Hrabalová, Simonka Lehotská a Šimon Červeňák sa 6.6.2023 zúčastnil robotickej súťaže WRO RoboMission v kategórii Junior spolu s ďalšími 16 tímami. Spolu navrhli a naprogramovali robota tak, aby čo najlepšie vyriešil jednotlivé výzvy na súťažnom poli. Súťaž bola tento rok náročnejšia z dôvodu losovania náhodných prvkov pred každou z troch "jázd". Najlepšie si poradili s prvou jazdou, po ktorej boli na 2. mieste. Po problematickejších dvoch ďalších jazdách skončili celkovo na 11. mieste. Nazbierali však cenné skúsenosti, ktoré plánujú v budúcnosti využiť pri účasti na rôznych robotických súťažiach.

          • Programovanie s robotmi
            • Programovanie s robotmi

            • V štandardoch predmetu informatika je aj téma Algoritmické riešenie problémov pomocou postupnosti príkazov. Vyučujúci môžu využiť rôzne programovacie jazyky - Baltík, Scratch Junior alebo online prostredie code.org. My sme sa rozhodli túto tému odučiť netradične s využitím robotických stavebníc LEGO WeDo. Žiaci 3. a 4. ročníka sa naučili naprogramovať jednoduchých robotov, ktorí sa vďaka ich programom dokázali rozhýbať, rozsvietiť, či rozzvučať. Takmer všetci zvládli aj prácu s jednoduchým senzorom pohybu, vďaka ktorému robot dokázal zastaviť pred prekážkou. Spoločne riešili problém, keď robot nespravil, čo od neho chceli. Niekedy stačilo málo - napraviť gumičku na kolese, inokedy pomohlo zmeniť niektorý príkaz. Hravou formou sa tak naučili základy programovania a veríme, že ani na druhom stupni pre nich programovanie nebude žiadny "strašiak". 
    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • Školský telefón: 044/5222568 Mobilný telefón: 0911/595048 Telefón na školskú jedáleň: 044/5222061 Mobil na školskú jedáleň: 0911/669006 Riaditeľka školy: 0910/901948
      • Ul. J. D. Matejovie 539 033 01 Liptovský Hrádok E-mail: skola@zsmatejkalh.eu.sk IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001 IČO: 37910485 DIČ: 2021873491 033 01 Liptovský Hrádok Slovakia
      • IČO: 37910485
      • DIČ: 2021873491
      • IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001
      • RŠ: riaditelka@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 1. stupeň: zastupkyna1@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 2. stupeň: zastupkyna2@zsmatejkalh.eu.sk
      • Mgr. Martina Hrabalová
    • Prihlásenie