• Šiestaci vo víre fyzikálnych projektov
            • Šiestaci vo víre fyzikálnych projektov

            • V posledných týždňoch sme mali možnosť nahliadnuť do myslenia a fantázie šiestakov, ktorí si na hodiny fyziky pripravili projekty na tému “Využitie vlastností kvapalín a plynov”. K zadaniu projektu sa postavili zodpovedne a tému spracovali veľmi zaujímavo a rôznorodo. Všetky tri šiestacké triedy na hodinách postupne, väčšinou po skupinkách, odprezentovali pred svojimi spolužiakmi výsledky svojho snaženia. Niektoré boli originálne a pochádzali priamo z hlavy našich mladých návrhárov – projektantov, iné boli inšpirované videami na internete. Tak či onak, bolo sa na čo pozerať. Presvedčte sa sami v našej fotodokumentáciiwink
               MJ

          • Školské kolá jazykových olympiád
            • Školské kolá jazykových olympiád

            • I can speak English.... Ich spreche Deutsch.... Tieto vety si hrdo môžu povedať naši šikovní jazykári, ktorí v náročných testoch uspeli a stali sa tak víťazmi olympiád v anglickom a nemeckom jazyku. Svoje jazýčky si ešte nabrúsia aj v januári, kedy na okresné kolá postúpia tí najlepší z najlepších. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a víťazom gratulujeme!

              Anglická olympiáda
              Kategória 1A:

              1. miesto – Viktória Kekešová
              2. miesto – Timea Sajtáková
              3. miesto – Lukáš Mihály

              Kategória 1B:

              1. miesto – Nella Stredánska
              2. miesto – Tibor Bobrik
              3. miesto – Lucia Urbanová a Viktória Kačírová

              Nemecká olympiáda
              Kategória 1A:

              1. miesto – Alexandra Fodorová
              2. miesto – Tibor Bobrik
              3. miesto – Viktória Lenková

              Kategória 1B:

              1. miesto – Lucia Urbanová
              2. miesto – Nella Stredánska
              3. miesto – Natália Mydliarová
          • iBobor
            • iBobor

            • Už 16. ročník informatickej súťaže iBobor preveril vedomosti žiakov nielen na Slovensku, ale aj v ďalších viac ako päťdesiatich krajinách. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. V našej škole sa súťaže zúčastnilo spolu 215 žiakov, z ktorých sa viacerí stali úspešnými riešiteľmi. Diplom úspešného riešiteľa v jednotlivých kategóriách získali nasledovní žiaci:
              kategória Drobec:
              1. M. Janovčíková (3.A),
              2. S. Rendoš (3.A)
              2. N. Baláž (3.C)
              kategória Bobrík:
              1. K. Andreánska (5.C)
              2. L. Slosiarová (5.C)
              2. V. Mezovský (4.B)
              3. L. Gabauerová (5.B)
              3. O. Navrátil (4.A)
              4. V. Hrabalová (5.A)
              kategória Benjamín: 
              1. T. Sajtáková (7.A)
              2. J. Fridman (6.A)
              2. V. Kekešová (7.A)
              kategória Kadet:
              1. L. Urbanová (9.A)
              2. E. Masuda (9.A)
              3. M. Kaliský (8.B)
              3. A. Palenčíková (9.A)
              3. S. Lehotský (9.B)
              a 22 ďalších žiakov v tejto kategórii, ktorých mená nájdete v týchto tabuľkách. Sú tam tiež výsledky žiakov, ktorí síce diplom nezískali, ale dokázali predbehnúť aspoň 50% súťažiacich žiakov v ich kategórii na Slovensku.
               

              Získať diplom bolo tento rok pre niektorých žiakov veľmi náročné a niektorým nestačil k tomu ani percentil vyše 80 (to znamená, že boli lepší ako 80% ostatných súťažiacich v ich kategórii). Veríme, že ani to ich neodradí, aby sa aj v budúcnosti znovu zúčastnili tejto obľúbenej súťaže. Všetkým úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme. 

              Mgr. Martina Hrabalová, Mgr. Jana Kmeťková

          • Divadlo Janko Hraško
            • Divadlo Janko Hraško

            • V piatok, 4. novembra, sa žiaci druhého a tretieho ročníka zúčastnili divadelného predstavenia Janko Hraško v Spišskej Novej Vsi.
              Viete, aké to je byť v naozajstnom divadle? Nuž, celkom iné. Na Vami zakúpené miesta Vás uvedú pani uvádzačky. Čakanie na začiatok predstavenia je niekedy z nášho pohľadu nekonečné, no „trpezlivosť ruže prináša“ a v našom prípade nám priniesla rozprávku o chlápätku malom ako hrášok.
              I keď hlavná postava bola bábka, skutoční herci z nej urobili „živého“ človiečika. Jeho príbeh nám zahrali tak zaujímavo, veselo a živo, že sme si vôbec neuvedomovali ako plynie čas. Nikto nečakal, kedy zazvoní, ale každý sa tešil, čo videl a počul. Dokonca po javisku „behalo“ vrece s ockovým obedom, či truhlica so zlatom akoby ich niesol sám Janko. Na konci predstavenia sme hercov odmenili veľkým potleskom a plní dojmov sme sa vrátili späť do školy. A vedzte, že ten deň bol pre nás úplne iný. Určite divadlo navštívime radi aj nabudúce.
          • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry
            • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            • Dňa 10. novembra 2022 sa v Centre voľného času v Liptovskom Mikuláši uskutočnilo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, do ktorej sa zapojili víťazi školských kôl z 8. a 9. ročníkov. Za našu Matejku to bola Lucka Urbanová z 9. A triedy, ktorá sa po úspešnom riešení písomného testu, transformácii textu a rečníckom prejave umiestnila na peknom piatom mieste. Gratulujeme jej a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

              "Jazyk náš materinský je najvernejším obrazom našej duše." Jazykovedec Jozef Štolc
          • Krása matematiky v dláždení
            • Krása matematiky v dláždení

            • V rámci Týždňa vedy a techniky bola u nás RNDr. Emília Halušková, CSc. z Matematického ústavu SAV. Navštívila tretiacke a štvrtácke triedy v rámci predmetu prírodovedy. 
              SAV znamená Slovenská akadémia vied a pracujú v nej vedci mnohých vedných odborov. Má logo s troma lipovými listami. Pani doktorka nám povedala, že každý deň sa stretávame s tým, čo skúmajú vedci zo SAV. Konkrétne nám to ukázala na vajíčku, mede a slzách. Ďalej sme navrhovali dláždenie a rozpoznávali mnohouholníky, ktoré sme tam použili. Mnohým vznikli naozaj pekné obrázky!
              Deti mali z hodiny zážitok, dozvedeli sa veľa nových informácií od ozajstnej vedkyne. Ďakujeme pani Haluškovej za zaujímavosti a vedomosti, ktoré nám odovzdala a tešíme sa na jej ďalšiu návštevu v našej škole.
          • Na cintoríne ekologicky
            • Na cintoríne ekologicky

            • Vo štvrtok 3.11. 2022 sme so šiestakmi spojili náboženskú výchovu s ekologickou. Po smutných pohľadoch na kopy plastu na našich cintorínoch sme sa zhodli, že s tým chceme niečo robiť. Jedným z riešení je kytička, ktorá nezaťaží ani prírodu, ani našu peňaženku. Kto by povedal, že na jej výrobu postačí niekoľko listov a kus nite?  

              Výroba ružičiek šiestakov zaujala, prejavili sa ako veľmi zruční. Výsledok si pozrite v galérii. 

              Zuzana Šubjaková 

          • Burza stredných škôl
            • Burza stredných škôl

            • Po dvojročnej prestávke mali naši deviataci so svojimi triednymi učiteľkami opäť možnosť zúčastniť sa Burzy stredných škôl v Liptovskom Mikuláši. 25. októbra žiaci získali informácie o všetkých stredných školách v okrese, ale aj stredných školách zo Svitu, Popradu, Levoče, Ružomberka aj Vrútok. Hotelová akadémia mala v tento deň aj Deň otvorených dverí, ktorú sme takisto navštívili. Keďže výber strednej školy je pre žiakov i rodičov mnohokrát ťažkou úlohou, dúfame, že sme im rozhodovanie aspoň trošku uľahčili.
          • Exkurzia v Arboréte
            • Exkurzia v Arboréte

            • Druháci, tretiaci aj štvrtáci sa so svojimi vychovávateľkami vybrali do Arboréta v Liptovskom Hrádku. Pani Lachmannová zo Strednej lesníckej školy JDM nám trpezlivo a zaujímavo priblížila históriu, súčasnosť a život drevín v Arboréte. Deťom sa prehliadka páčila...vrátili sme sa nadšení a bohatší o nové informácie a zážitky...

              kolektív ŠKD

               

          • Zahájenie korčuliarskej sezóny v ŠKD
            • Zahájenie korčuliarskej sezóny v ŠKD

            • V mesiaci október sa žiaci z ŠKD vyšantili na ľadovej ploche v športovom komunitnom centre. Pod vedením svojich vychovávateľov sa za pomoci aktivít a voľného korčuľovania zdokonalili v korčuľovaní a poniektorí sa aj naučili korčuľovať. Atmosféra bola po celý čas veľmi dobrá a všetci si  korčuľovanie užili. Veríme, že aj v ďalších mesiacoch budeme v tejto aktivite pokračovať.
              Kolektív ŠKD
          • Halloween v ŠKD
            • Halloween v ŠKD

            • Posledný deň pred prázdninami si 2.,3. a 4. ročníky v ŠKD spríjemnili popoludnie Halloweenskou zábavou. Deti v maskách, aj bez nich si zasúťažili, zatancovali a nakoniec aj spoločne pomaškrtili. 

          • Deviataci na Prednej Hore
            • Deviataci na Prednej Hore

            • Na naše Matejke sa stalo zvykom, že každý rok žiaci 9. ročníka absolvujú výlet do liečebne pre závislých na Prednej Hore. Okrem exkurzie zámočku a  nádherných výhľadov na Muránsku planinu je cieľom najmä dozvedieť sa viac informácií o pojme ZÁVISLOSŤ, ako nám zasahuje do každodenného života, čo sa s nami reálne deje, aké sú dôsledky....... Neoddeliteľnou súčasťou diskusie so psychoterapeutmi je aj osobný životný príbeh jedného z pacientov, ktorý reálne sedí v kruhu medzi žiakmi a otvorene debatuje o vážnosti tejto tak aktuálnej témy. Azda najviac vystihujú význam jedinečného výletu myšlienky samotných žiakov:

              Cesta bola dosť kľukatá, ale cieľ stál za to.

              Bolo to veľmi poučné, ale takou nepoučnou formou, otvorenou diskusiou...

              Budem na tento deň spomínať celý život.

              Ak vidím, že niekto je závislý v mojom okolí, budem sa mu snažiť pomôcť. Mám to hlboko v srdci.

              Za mňa to bola vážne dobrá skúsenosť, mali by sme mať zdravý rozum a budovať si ho.

              Asi by ma veľmi mrzelo, ako by som mojou závislosťou ubližoval svojim blízkym.

              Super nápad na výlet pre 9. ročník, určite sa nám to do života hodí.

              Pre mňa to bolo veľmi silné, bolo mi ľúto toho pacienta.

              Aj cestu sme si užili, ale len tak ľahko na pacientov príbeh nezabudnem.

              Ďakujem za tento deň, veľmi mi bolo ľúto tých ľudí a ich rodiny, ktorí trpia s nimi.

              Najlepšie bolo, že sme sa mohli zapájať a otvorene sa rozprávať o závislostiach.

               
              Všetci pevne veríme, že aspoň malou časťou sme prispeli k výberu tej správnej cesty životom....

            • OKTÓBER - MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

            • Nie je krajšieho obdobia v prírode ako je jeseň, keď sa hrá vietor s farebnými listami... Nie je krajšieho a jemnejšieho pohladenia, ako pohladenie starého otca a starej mamy, nie je šťastnejších chvíľ, ako keď sú s nami. Milí rodičia, starí rodičia. Žiaci z ŠKD si pre Vás pripravili krátky program pre starých rodičov ako poďakovanie za ich lásku, starostlivosť, nehu, trpezlivosť... Veríme, že Vás potešíme a všetkým starým rodičom prajeme do ďalších rokov pevné zdravie a radosti zo svojich vnúčat. Kolektív a žiaci ŠKD "Matejka"

          • Aj Matejka bola pri tom
            • Aj Matejka bola pri tom

            • Dňa 25.10.2022 žila naša škola na posledných vyučovacích hodinách zatmením Slnka. Je to jav, ktorý nastane, keď sa Mesiac na svojej obežnej dráhe okolo Zeme dostane na úroveň medzi Zem a Slnko. Vtedy ho zatieni a vzniká astronomický úkaz, zatmenie Slnka.
              Podľa toho, akú veľkú časť Slnka mesiac zakryje, môžeme pozorovať úplné alebo čiastočné zatmenie. Úplné bolo zo Slovenska viditeľné 8. júla 1842 a najbližšie sa odohrá až 7. októbra 2135. Tentokrát Mesiac zatienil Slnko len čiastočne. Celé toto nebeské divadlo sme mohli vďaka vyjasneniu oblohy pozorovať približne v čase od 11:15 do 13:30 aj u nás, na Matejke. Prišli malí i veľkí a spoločne sme sa cez špeciálne okuliare so slnečnou fóliou i cez zváračské sklíčko kochali pohľadom na tento jedinečný astronomický úkaz, ktorý sa nám premietol na oblohe. Taktiež sme využili projekčnú metódu a Mesiacom zatienené Slnko sme si premietli na papier cez binokulárny ďalekohľad (triéder) upevnený na statíve. Najbližšie budeme môcť zatmenie Slnka pozorovať až o 3 roky, konkrétne 29. marca 2025. Zatmenie Mesiaca však budeme môcť vidieť už o 2 týždne, 8. novembra. Tak verím, že nám počasie bude priať aj vtedy a my si budeme môcť vychutnať ďalší zážitok, ktorý si pre nás príroda pripravila.
              Tak do zatmenia ... J
              MJ
          • Imatrikulácia
            • Imatrikulácia

            • Aj tento školský rok naše „matejkárske kráľovstvo“ prijalo medzi seba nových prváčikov. Kráľovnej prišli na pomoc Mimoni – absolventi našej školy, ktorí si pripravili milý program plný zábavy. Okrem športovania či tancovania boli prváčikovia prijímaní elixírom múdrosti, pasovaním našou kráľovnou, ale i obdarovaní milými odznakmi. Najmenší matejkáči spolu so svojimi rodičmi i starými rodičmi tak príjemne strávili poobedňajší čas v našej kráľovskej rodine. Prekvapenia a drobnosti, ktoré si pripravili absolventi rozžiarili detské očká a vyčarili úsmev na tvárach našich najmenších.
          • ŠIESTACI NA DOPRAVNOM KURZE
            • ŠIESTACI NA DOPRAVNOM KURZE

            • Kolobežky, bicykle a pohyb vonku sú neoddeliteľnou súčasťou životov našich žiakov. Všetci ich v tom plne podporujeme a sme úprimne šťastní, že ich to baví. Nemali by sme však zabúdať na to najdôležitejšie na cestách – BEZPEČNOSŤ. My sme teda nezabudli a pripravili sme pre šiestakov dopravný kurz. Minulý rok nám to kvôli pandémii nevyšlo, no povedali sme si, že by bola škoda, aby o tento dôležitý kurz naši šiestaci prišli. Poďme sa pozrieť na to, ako prebiehal! smiley

              Žiaci 6.A, 6.B a 6.C sa počas dvoch dní 17. a 18. októbra oboznamovali so záchrannými zložkami a učili sa tie najpodstatnejšie zručnosti na cestách – záchranu života a pravidlá cestnej premávky.  

              V pondelok sa šiestaci vybrali na hasičskú stanicu, kde im páni hasiči porozprávali všetko o svojej práci, poukazovali vozidlá a technológie, predviedli ich fyzickú zdatnosť, ale najmä ich poučili, čo robiť pri nehodách na cestách. Šiestaci si vyskúšali aj hasičské oblečenie a podrobne preskúmali ohlasovňu požiarov.  

              V ten istý deň ich už čakala Michaela Valičková, vyštudovaná záchranárka, so zaujímavou prednáškou s praktickými ukážkami, zameranou najmä na najčastejšie úrazy na cestách a poskytnutie prvej pomoci. Všetko si naši žiaci prakticky vyskúšali, no v tomto prípade veríme, že práve tieto vedomosti nebudú musieť nikdy využiť.  

              V utorok sme začali trochou teórie. Prešli sme si dopravné značky, pravidlá bezpečnosti a cestnej premávky. Ale dlho sme v škole nesedeli! Zobrali sme si kolobežky a bicykle a utekali na dopravné ihrisko, kde nás už čakali páni policajti z mestskej polície. Vyskúšali sme si naučené poznatky v praxi a všetkým nám to išlo výborne. 

              Pánom hasičom, policajtom a pani záchranárke ďakujeme za ich čas a cenné informácie!

          • Týždeň programovania 
            • Týždeň programovania 

            • Október je pre nás spojený s Európskym týždňom programovania (Europe Code Week), do ktorého sa naši žiaci zapájajú každý rok. Cieľom podujatia je priblížiť žiakom programovanie a digitálnu gramotnosť zábavnou a pútavou formou. Keď sa naučia programovať, pomôže im to pochopiť svet okolo nás, ktorý sa rýchlo mení, rozšíriť si vedomosti o fungovaní technológií a rozvinúť si zručnosti a schopnosti, vďaka ktorým objavia nové nápady a inovácie. A tak sme na hodinách informatiky, ale aj hudobnej výchovy využili rôzne programovacie jazyky, aby sme objavili čaro programovania.   

              Niektorí žiaci naprogramovali korytnačku, aby spravila jednoduché príkazy, iní v Scratchi vytvárali vlastnú hudbu, Code nám umožnil programovať s Angry Birds, Minecraftom, či Sprite Labom. Tí najmenší si vyskúšali naprogramovať robota – Botlyho. Naši ôsmaci zavítali na SOŠ elektrotechnickú, kde mali možnosť naprogramovať si vlastnú mobilnú aplikáciu.  

              Za uskutočnenie podujatí na podporu programovania sme od organizátorov podujatia získali diplom. Aj keď zo všetkých žiakov programátori nebudú, statočne sa popasovali so zadaniami a nadobudli nové vedomosti a zručnosti, ktoré ich obohatili a veríme, že ich v budúcnosti využijú.

          • UČILI SME SA V MÚZEU O MÚZEU
            • UČILI SME SA V MÚZEU O MÚZEU

            • V dňoch 17. a 19. októbra 2022 piataci navštívili vzdelávací program s názvom NAČO NÁM JE MÚZEUM? v národopisnom múzeu v Liptovskom Hrádku. Ďakujeme veľmi pekne zanietenej pani lektorke Richterovej, ktorá im pútavo porozprávala o histórii vzniku múzeí, ich poslaní a fungovaní. Pomocou prehľadnej prezentácie žiaci vyplnili pracovné listy a napokon sa zahrali na múzejníkov, čo v závere návštevy ocenili veľkým potleskom.
          • Zážitková cesta slovenskou históriou s Via Historica
            • Zážitková cesta slovenskou históriou s Via Historica

            • Tento týždeň sa naši žiaci II. stupňa zúčastnili vtipného historického divadelného predstavenia v podaní šermiarsko-divadelného zoskupenia - Via Historica. Žiakom predstavili v humorných scénkach prierez našou históriou. Názorným a pre žiakov atraktívnym spôsobom podali rôzne témy z hodín dejepisu. Žiaci mali možnosť vidieť dobové kostýmy, historické zbrane či šermiarske súboje a zážitkovou formou sa zároveň oboznámili s historickými faktami. Navyše, sami žiaci boli do programu aktívne zapájaní. Jeden zo žiakov si na vlastnej koži vyskúšal, aké by to bolo byť Jánošíkom, ďalší sa zas vžil do role Janka Kráľa a jeho pocitov pri zosadení Ľudovíta Štúra z evanjelického lýcea v Bratislave. Všetci sa dobre zabavili a popri smiechu si ani neuvedomovali, že sa učia nové poznatky. Ďakujeme pánom z Via Historica, že žiakom a aj učiteľom ozvláštnili bežný deň v škole.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • Školský telefón: 044/5222568 Mobilný telefón: 0911/595048 Telefón na školskú jedáleň: 044/5222061 Mobil na školskú jedáleň: 0911/669006 Riaditeľka školy: 0910/901948
      • Ul. J. D. Matejovie 539 033 01 Liptovský Hrádok E-mail: skola@zsmatejkalh.eu.sk IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001 IČO: 37910485 DIČ: 2021873491 033 01 Liptovský Hrádok Slovakia
      • IČO: 37910485
      • DIČ: 2021873491
      • IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001
      • RŠ: riaditelka@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 1. stupeň: zastupkyna1@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 2. stupeň: zastupkyna2@zsmatejkalh.eu.sk
      • Mgr. Martina Hrabalová
    • Prihlásenie