• Biologická olympiáda kategória F
            • Biologická olympiáda kategória F

            • 25. 5. 2017 sa uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády kategórie F, kde nás reprezentovalo družstvo piatakov v zložení Alexandra Droppová, Karolína Feriancová, Lujza Vyskoková, Ivana Nina Porubänová, Matej Tuček a Radovan Komorovský.  Ich družstvo „Štvorlístky z Matejky“ ukázalo výborné vedomosti z botaniky i zoológie a predviedli sa tiež zbierkami fotografií živočíchov a rastlín, herbárom aj krásnymi odliatkami stôp zvierat. Za skvelé 1. miesto ďakujeme a srdečne blahoželáme!
          • Baltie 2017
            • Baltie 2017

            • Ako po minulé roky, aj tentokrát sme na našej škole zorganizovali krajské kolo súťaže Baltie. Ide o medzinárodnú programovaciu súťaž, do ktorej sa zapájajú školy zo Slovenska, Čiech a Poľska. Tento rok v krajskom kole súťažilo vyše 1000 súťažiacich v 5-tich kategóriách.
              18. mája si zo štyroch našich súťažiacich žiakov traja vybojovali postup na medzinárodné kolo v kategórii B (4. - 6. ročník), kde súťažilo spolu 147 žiakov:
              • Patrik Hrabal zo 6.A - 1. miesto (3. pozícia v štáte v nominácii na medzinárodné kolo)
              • Leo Slosiar zo 6.B - 3. miesto (26. pozícia v štáte v nominácii na medzinárodné kolo)
              • Matúš Iríček z 5.B - 4. miesto (27. pozícia v štáte v nominácii na medzinárodné kolo)
              10. júna im držíme palce, aby v Košiciach získali čo najlepšie umiestnenie.
            • Plavecký výcvik - 3. ročník

            • V dňoch 15.5. až 22.5. sa žiaci tretieho ročníka tešili do školy o trochu viac ako inokedy. Dôvodom bol plavecký výcvik v hoteli Permon.  Pod vedením inštruktoriek plávania z plaveckej školy Karetka sa 19 žiaci oboznámili s vodou, naučili sa nebáť vody, splývať, základy troch plaveckých štýlov a 16 žiaci sa zdokonaľovali v plávaní a skákaní do vody.
              Všetkým sa veľmi páčilo loviť z vody „hadíkov“, spúšťať sa na šmýkačke a tobogáne a otestovať svoje zručnosti v záverečných pretekoch. Svedčia o tom aj ich vyjadrenia v slohových zošitoch. Za všetkých vyberáme slová Viki Gruskovej z 3.A: „Bola som na plaveckom výcviku. Veľmi sa mi tam páčilo. Veľa som sa naučila o plávaní. Predtým som plávala len ako psík a teraz už viem plávať kraula. Nevedela som dýchať do vody a teraz sa už viem aj ponoriť. No jednoducho som sa tam naučila rýchlo plávať. A ako tam bolo dobre!“
            • „Adam a Eva alebo nie sme rovnakí“

            • Dňa 23.5. 2017 sa chlapci a dievčatá 7. ročníka zúčastnili výchovno-vzdelávacieho programu spoločnosti MP Education, s.r.o.
              Prednáška „Adam a Eva alebo nie sme rovnakí“ bola obsahovo zameraná na fyzické, psychické a sociálne dozrievanie v období puberty, dodržiavanie vhodnej životosprávy a vytváranie si správnych hygienických návykov.
              Výklad lektorky Mgr.Viery Holecovej bol zaujímavý a otvorený, na profesionálnej úrovni a informácie boli podané jazykom dnešných tínedžerov.
              Žiaci si z prednášky určite odniesli veľa užitočných poznatkov.
          • Na svete nie si sám
            • Na svete nie si sám

            • Dňa 23. mája 2017 pod záštitou  MP Education s.r.o. sa žiaci štvrtých ročníkov zúčastnili prednášky na tému: „Na svete nie si sám.“ Žiaci sa hravou formou oboznámili s pojmami šikanovanie, agresor, extrémizmus. Vhodnou formou im bolo vysvetlené ako sa navzájom správať, zvládať negatívne emócie, hnev, závisť a ako postupovať pri šikanovaní. Pani lektorka Mgr. Holecová citovo vplývala a  reagovala na názory žiakov.
          • „Zaspievaj slávičku v zelenom hájičku...“
            • „Zaspievaj slávičku v zelenom hájičku...“

            • Aj naše deti 19.mája spievali ako slávici v okresnom kole speváckej súťaže „Slávik Slovenska 2017“. Bol to zážitok nielen pre uši, ale aj pre oči, keď deti v krojoch spievali naše ľudové piesne.
              Karolko Stephany z 2.A obsadil krásne 2.miesto a dievčatá zo 4.A, Vaneska Mezovská -súťažne a Martinka Žáková- nesúťažne, statočne „bojovali“ o umiestnenie, no v silnej konkurencii sa im nepodarilo obsadiť ani jedno z prvých troch miest.
              Napriek tomu sme sa všetci tešili z krásneho slnečného a hlavne spevavého predpoludnia a dúfame, že aj v budúcom roku sa deti s radosťou prihlásia do tejto súťaže.
              Karolkovi, ešte raz, zo srdca blahoželáme!
              Mgr. Daniela Žáková
          • „Zasadil som strom“
            • „Zasadil som strom“

            •    S touto vetou prišiel domov nejeden deviatak našej školy. Mali sme dobrý pocit a aj počasie nám prialo. Zasadili sme 150 sadeníc smrekov a bukov. Sadenie nám išlo od ruky aj napriek náročnému terénu. Boli sme z našich žiakov milo prekvapení. Sami sa tešili zo svojej práce. Hradská hora sa nám tak rozrástla a bude tak miestom odpočinku aj pre ďalšie generácie. Sme radi, že sme mohli pomôcť.
              Žiaci 9.A a 9.B triedy
          • Prírodovedná exkurzia v Slovenskom technickom múzeu
            • Prírodovedná exkurzia v Slovenskom technickom múzeu

            • Dňa 11.5. sme my – ôsmaci mali možnosť ísť na exkurziu do Košíc. Vstávali sme síce skoro ráno, ale výsledok stál za to. Bola to dlhá cesta, ktorá však s priateľmi ubehla rýchlo. Ako sme dorazili do Košíc, videli sme krásu mesta so skvelou atmosférou. Keď sme prišli do nášho cieľa, boli sme milo prekvapení. Pán lektor, ktorý nás v Sieni elektrických výbojov sprevádzal bol vtipný, milý a pútavo rozprával. Videli sme dokument o  N. Teslovi, mnoho prístrojov, ktoré sme mohli aj vyskúšať, no na to bolo treba odvahu J. Potom sme sa presunuli do planetária, kde sa nás ujala pani lektorka, od ktorej sme sa dozvedeli veľa zaujímavých vecí o vesmíre. Nakoniec sme si vo Vedecko – technickom centre vyskúšali množstvo rôznych fyzikálnych, matematických, logických hier a hlavolamov.
              Bol to skutočne úžasný zážitok, prežitý s priateľmi. Ďakujeme veľmi pekne.
              Katarína Škultíková, 8. B
          • Liptovská Kinderiáda
            • Liptovská Kinderiáda

            • Dňa 5.5. sa konala atletická súťaž Liptovská Kinderiáda na ZŠ Podbreziny – Lipt. Mikuláš. Každú školu reprezentovalo 8 - členné družstvo zložené z 1 chlapca a 1 dievčaťa  z  2., 3., 4. a 5. ročníka.
              Súťažiaci si zmerali svoje sily so 16 družstvami.
              Našu školu reprezentovali žiaci:
              Ela Šupalová
              - 2.A (7. miesto - skok z miesta, 7. miesto - beh na 60 m)
              Karol Stephany - 2.A (3. miesto - skok z miesta, 4. miesto - beh na 60 m)
              Lucka Urbanová - 3.B (11. miesto - hod plnou loptou, 15. miesto - beh na 60 m)
              Matúš Pallo - 3.A (12. miesto - hod plnou loptou, 9. miesto - beh na 60 m)
              Laura Lehotská - 4.A (8. miesto - kriketka, 10. miesto - 60 m)
              Karol Kaliský - 4.A (16. miesto - kriketka, 13. miesto - 60 m)
              Karolína Grešová - 5.B (4. miesto - skok do diaľky, 9. miesto - 60 m)
              Jakub Hromada - 5.A (9. miesto - skok do diaľky, 14. miesto - 60 m)
          • Komparo
            • Komparo

            • Dňa 5. 5. 2017 žiaci 4.  ročníka sa zapojili do celoslovenského testovania „KOMPARO“.
              Komparo riešilo celkom 24 žiakov, z toho 8 žiakov 4. A triedy a 16 žiakov 4. B triedy.
              Každý žiak riešil dva testy. Prvý test obsahoval 15 úloh z matematiky a 20 otázok testujúcich všeobecné študijné predpoklady. Druhý test obsahoval 15 úloh zo slovenského jazyka a literatúry a po 10 otázok z prírodovedy a vlastivedy.
              Výsledky Kompara sa žiaci dozvedia približne o mesiac.
            • Divadelné predstavenie

            • Dňa 3. mája 2017 navštívili žiaci deviateho ročníka divadelné predstavenie Anna Franková v Žiline. Predstavenie spracovávalo život mladej Anny až po jej smrť. Ak by náhodou niekto hlavnú hrdinku nepoznal, bolo to nemecké dievča židovského pôvodu, ktoré sa spolu so svojou rodinou ukrývalo počas druhej svetovej vojny, no tesne pred jej koncom padla za obeť nacistickému vyvražďovaniu. Celá rodina sa ukrývala v nevyužitých priestoroch firmy, do ktorej bol jediný vchod ukrytý za špeciálnou knižnicou. Boli odkázaní na pomoc priateľov, ktorí ich zásobovali potravinami. Ich úkryt bol prezradený až po takmer 761 dňoch a nikdy sa nezistilo, kto ich zradil. Celú rodinu previezli do koncentračného tábora, kde v dôsledku epidémie, hladu a vyčerpania zomreli všetci okrem Anninho otca, ktorý ako jediný prežil. Toto predstavenie poukazuje na krutosť druhej svetovej vojny. Samotný život zachytáva vo svojom denníku, ktorý sa aj zachoval. Denník Anny Frankovej bol vydaný v miliónových nákladoch a preložený do 60 jazykov.
              Predstavenie, na ktorom sa žiaci zúčastnili sa im páčilo, oslovili ich nielen skvelí herci, ale aj humornejšie spracovanie, z ktorého sa mohli dozvedieť viac o živote hlavnej hrdinky Anny. 
          • Súťaž mladých záchranárov civilnej obrany
            • Súťaž mladých záchranárov civilnej obrany

            • Dňa 4.5.2017 sa náš štvorčlenný tím (Z. Letošová, A. Slavníková, J. Kriško, F. Valientka) zúčastnil súťaže mladých záchranárov civilnej obrany v Liptovskom Mikuláši. Ukázali a dali sme zo seba všetko, čo sme sa naučili. Výsledky ukázali, že sme na sebe pracovali a stálo to za všetko naše úsilie. Obsadili sme krásne prvé miesto. Za víťazstvo sme dostali pohár a každý z nás aj pekné ceny. Veľká vďaka patrí aj pani učiteľkám, ktoré nás na súťaž pripravovali. Už teraz sa tešíme na celoslovenské majstrovstvá v civilnej obrane, ktoré sa uskutočnia v júni.
          • Biologická exkurzia
            • Biologická exkurzia

            • Koncom apríla sme pre žiakov piateho a šiesteho ročníka pripravili biologickú exkurziu. Naše kroky smerovali najskôr k zubrej obore pri Topoľčiankach, kde sme tieto statné chránené zvieratá mohli pozorovať priamo pri kŕmení. Je to jediné miesto na Slovensku, na ktorom žiaci mohli na vlastné oči vidieť tieto najväčšie európske cicavce (ak nerátame voľnú prírodu, kde sú viditeľné len vzácne). Ďalšou zastávkou bolo Arborétum v Tesárskych Mlyňanoch, ktoré zaujalo žiakov nielen svojou rozlohou, ale aj rozmanitosťou domácej i cudzokrajnej flóry. Napokon sme navštívili Nitru, starobylé slovenské mesto, a  obdivovali sme majestátny vrchol Zobor a tiež Svätoplukovo námestie pred Divadlom Andreja Bagara. O tom, ako exkurziu vnímali naši žiaci, si môžete prečítať nižšie.
          • Matematický klokan
            • Matematický klokan

            • V tejto najväčšej medzinárodnej matematickej súťaži na svete si zmeralo sily aj 46 žiakov našej školy. V jubilejnom 20. ročníku súťaže si veľký diplom úspešného riešiteľa (lepší ako 80% súťažiacich v danej kategórii) vybojovali nasledovní žiaci:
              - Ela Šupalová, 2.A
              - Anička Javornická, 2.B
              - Natálka Lániová, 2.B
              - Jakubko Ferianc, 3.A
              - Lenka Šubjaková 4.A
              - Vaneska Mezovská, 4.B
              - Martinka Žáková, 4.B
              - Karolínka Feriancová, 5.B
              - Patrik Hrabal, 6.A
              - Jerguš Navrátil, 6.B
              - Zuzka Letošová, 7.A
              Hoci sa ostatným žiakom neporadilo získať toto ocenenie, ďakujeme im za účasť v súťaži a veríme, že budúci školský rok sa im bude v súťaži dariť ešte lepšie.
              Mgr. Martina Hrabalová, Mgr. Zuzana Madudová
          • Zápis do 1. ročníka
            • Zápis do 1. ročníka

            • 25. a 26. apríl nebol obyčajným  dňom  pre mnohých predškolákov.  Bol to deň, kedy prvýkrát na verejnosti  v pomerne neznámom prostredí  prezentovali svoje vedomosti, zručnosti i návyky.
              Dokázali sa prejaviť a prispôsobiť danej situácii. Deti primerane svojmu veku reagovali na množstvo úloh motivovaných rozprávkou o Červenej čiapočke. Ich výkony boli odmenené pamätným listom i darčekmi.  Z množstva 77 žiakov zapísaných do 1. ročníka  postupuje 68 detí a 9 detí po dohode so špeciálnym pedagógom a psychológom bude mať odklad školskej dochádzky.
              Ďakujeme za  prípravu detí pani učiteľkám materských škôl, CPPS Liptovský Mikuláš, ZŠI Jamník.
              Ďakujeme všetkým rodičom z Liptovského Hrádku, z Liptovského Petra, z Liptovskej Porúbky, z Vavrišova, z Podturne, z Kráľovej Lehoty, z Jamníka, z Východnej, z Nižnej a Vyšnej Boce. Ďakujeme za dôveru a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.
          • Netradičná hodina výtvarnej výchovy
            • Netradičná hodina výtvarnej výchovy

            • Druhé milé stretnutie so starou mamou Henky Pozorovej si všetci žiaci 7.A triedy naplno užili. Pani Michalíková nám prišla ukázať zaujímavé výrobky z jej domácej dielničky. Žiaci tak mohli vidieť, ako jej šikovné ruky pretvárali už nepotrebné veci na niečo nové a účelné. Vyskúšali sme si výrobu motýľov z plastových fliaš, ktorých tvorba vôbec nie je náročná a kvietkom v kvetináči vdýchne úplne iný rozmer. Staré CD platne sa akoby čarovným prútikom menili na pestrofarebné vitráže v tvare mandál.
              Sme veľmi vďační, že spolupráca našej školy je previazaná aj so starými rodičmi. Je nesmierne dôležité, aby sa tieto väzby upevňovali,  pretože životná múdrosť starších generácií je neoceniteľným prínosom pre formovanie plnohodnotných osobností zvlášť v súčasnej dobe, ktorá je tak náročná na výchovu našich detí.
              Ďakujeme a tešíme sa na nové spoločne strávené chvíle.
              Mgr. A. Rády Kňazovická
      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou
        • Školský telefón: 044/5222568 Mobilný telefón: 0911/595048 Telefón na školskú jedáleň: 044/5222061 Mobil na školskú jedáleň: 0911/669006 Riaditeľka školy: 0910/901948
        • Ul. J. D. Matejovie 539 033 01 Liptovský Hrádok E-mail: skola@zsmatejkalh.eu.sk IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001 IČO: 37910485 DIČ: 2021873491 033 01 Liptovský Hrádok Slovakia
        • IČO: 37910485
        • DIČ: 2021873491
        • IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001
        • RŠ: riaditelka@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 1. stupeň: zastupkyna1@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 2. stupeň: zastupkyna2@zsmatejkalh.eu.sk
        • Mgr. Martina Hrabalová
      • Prihlásenie