• Deviataci na Prednej Hore
            • Deviataci na Prednej Hore

            • Na naše Matejke sa stalo zvykom, že každý rok žiaci 9. ročníka absolvujú výlet do liečebne pre závislých na Prednej Hore. Okrem exkurzie zámočku a  nádherných výhľadov na Muránsku planinu je cieľom najmä dozvedieť sa viac informácií o pojme ZÁVISLOSŤ, ako nám zasahuje do každodenného života, čo sa s nami reálne deje, aké sú dôsledky....... Neoddeliteľnou súčasťou diskusie so psychoterapeutmi je aj osobný životný príbeh jedného z pacientov, ktorý reálne sedí v kruhu medzi žiakmi a otvorene debatuje o vážnosti tejto tak aktuálnej témy. Azda najviac vystihujú význam jedinečného výletu myšlienky samotných žiakov:

              Cesta bola dosť kľukatá, ale cieľ stál za to.

              Bolo to veľmi poučné, ale takou nepoučnou formou, otvorenou diskusiou...

              Budem na tento deň spomínať celý život.

              Ak vidím, že niekto je závislý v mojom okolí, budem sa mu snažiť pomôcť. Mám to hlboko v srdci.

              Za mňa to bola vážne dobrá skúsenosť, mali by sme mať zdravý rozum a budovať si ho.

              Asi by ma veľmi mrzelo, ako by som mojou závislosťou ubližoval svojim blízkym.

              Super nápad na výlet pre 9. ročník, určite sa nám to do života hodí.

              Pre mňa to bolo veľmi silné, bolo mi ľúto toho pacienta.

              Aj cestu sme si užili, ale len tak ľahko na pacientov príbeh nezabudnem.

              Ďakujem za tento deň, veľmi mi bolo ľúto tých ľudí a ich rodiny, ktorí trpia s nimi.

              Najlepšie bolo, že sme sa mohli zapájať a otvorene sa rozprávať o závislostiach.

               
              Všetci pevne veríme, že aspoň malou časťou sme prispeli k výberu tej správnej cesty životom....

            • OKTÓBER - MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

            • Nie je krajšieho obdobia v prírode ako je jeseň, keď sa hrá vietor s farebnými listami... Nie je krajšieho a jemnejšieho pohladenia, ako pohladenie starého otca a starej mamy, nie je šťastnejších chvíľ, ako keď sú s nami. Milí rodičia, starí rodičia. Žiaci z ŠKD si pre Vás pripravili krátky program pre starých rodičov ako poďakovanie za ich lásku, starostlivosť, nehu, trpezlivosť... Veríme, že Vás potešíme a všetkým starým rodičom prajeme do ďalších rokov pevné zdravie a radosti zo svojich vnúčat. Kolektív a žiaci ŠKD "Matejka"

          • Aj Matejka bola pri tom
            • Aj Matejka bola pri tom

            • Dňa 25.10.2022 žila naša škola na posledných vyučovacích hodinách zatmením Slnka. Je to jav, ktorý nastane, keď sa Mesiac na svojej obežnej dráhe okolo Zeme dostane na úroveň medzi Zem a Slnko. Vtedy ho zatieni a vzniká astronomický úkaz, zatmenie Slnka.
              Podľa toho, akú veľkú časť Slnka mesiac zakryje, môžeme pozorovať úplné alebo čiastočné zatmenie. Úplné bolo zo Slovenska viditeľné 8. júla 1842 a najbližšie sa odohrá až 7. októbra 2135. Tentokrát Mesiac zatienil Slnko len čiastočne. Celé toto nebeské divadlo sme mohli vďaka vyjasneniu oblohy pozorovať približne v čase od 11:15 do 13:30 aj u nás, na Matejke. Prišli malí i veľkí a spoločne sme sa cez špeciálne okuliare so slnečnou fóliou i cez zváračské sklíčko kochali pohľadom na tento jedinečný astronomický úkaz, ktorý sa nám premietol na oblohe. Taktiež sme využili projekčnú metódu a Mesiacom zatienené Slnko sme si premietli na papier cez binokulárny ďalekohľad (triéder) upevnený na statíve. Najbližšie budeme môcť zatmenie Slnka pozorovať až o 3 roky, konkrétne 29. marca 2025. Zatmenie Mesiaca však budeme môcť vidieť už o 2 týždne, 8. novembra. Tak verím, že nám počasie bude priať aj vtedy a my si budeme môcť vychutnať ďalší zážitok, ktorý si pre nás príroda pripravila.
              Tak do zatmenia ... J
              MJ
          • Imatrikulácia
            • Imatrikulácia

            • Aj tento školský rok naše „matejkárske kráľovstvo“ prijalo medzi seba nových prváčikov. Kráľovnej prišli na pomoc Mimoni – absolventi našej školy, ktorí si pripravili milý program plný zábavy. Okrem športovania či tancovania boli prváčikovia prijímaní elixírom múdrosti, pasovaním našou kráľovnou, ale i obdarovaní milými odznakmi. Najmenší matejkáči spolu so svojimi rodičmi i starými rodičmi tak príjemne strávili poobedňajší čas v našej kráľovskej rodine. Prekvapenia a drobnosti, ktoré si pripravili absolventi rozžiarili detské očká a vyčarili úsmev na tvárach našich najmenších.
          • ŠIESTACI NA DOPRAVNOM KURZE
            • ŠIESTACI NA DOPRAVNOM KURZE

            • Kolobežky, bicykle a pohyb vonku sú neoddeliteľnou súčasťou životov našich žiakov. Všetci ich v tom plne podporujeme a sme úprimne šťastní, že ich to baví. Nemali by sme však zabúdať na to najdôležitejšie na cestách – BEZPEČNOSŤ. My sme teda nezabudli a pripravili sme pre šiestakov dopravný kurz. Minulý rok nám to kvôli pandémii nevyšlo, no povedali sme si, že by bola škoda, aby o tento dôležitý kurz naši šiestaci prišli. Poďme sa pozrieť na to, ako prebiehal! smiley

              Žiaci 6.A, 6.B a 6.C sa počas dvoch dní 17. a 18. októbra oboznamovali so záchrannými zložkami a učili sa tie najpodstatnejšie zručnosti na cestách – záchranu života a pravidlá cestnej premávky.  

              V pondelok sa šiestaci vybrali na hasičskú stanicu, kde im páni hasiči porozprávali všetko o svojej práci, poukazovali vozidlá a technológie, predviedli ich fyzickú zdatnosť, ale najmä ich poučili, čo robiť pri nehodách na cestách. Šiestaci si vyskúšali aj hasičské oblečenie a podrobne preskúmali ohlasovňu požiarov.  

              V ten istý deň ich už čakala Michaela Valičková, vyštudovaná záchranárka, so zaujímavou prednáškou s praktickými ukážkami, zameranou najmä na najčastejšie úrazy na cestách a poskytnutie prvej pomoci. Všetko si naši žiaci prakticky vyskúšali, no v tomto prípade veríme, že práve tieto vedomosti nebudú musieť nikdy využiť.  

              V utorok sme začali trochou teórie. Prešli sme si dopravné značky, pravidlá bezpečnosti a cestnej premávky. Ale dlho sme v škole nesedeli! Zobrali sme si kolobežky a bicykle a utekali na dopravné ihrisko, kde nás už čakali páni policajti z mestskej polície. Vyskúšali sme si naučené poznatky v praxi a všetkým nám to išlo výborne. 

              Pánom hasičom, policajtom a pani záchranárke ďakujeme za ich čas a cenné informácie!

          • Týždeň programovania 
            • Týždeň programovania 

            • Október je pre nás spojený s Európskym týždňom programovania (Europe Code Week), do ktorého sa naši žiaci zapájajú každý rok. Cieľom podujatia je priblížiť žiakom programovanie a digitálnu gramotnosť zábavnou a pútavou formou. Keď sa naučia programovať, pomôže im to pochopiť svet okolo nás, ktorý sa rýchlo mení, rozšíriť si vedomosti o fungovaní technológií a rozvinúť si zručnosti a schopnosti, vďaka ktorým objavia nové nápady a inovácie. A tak sme na hodinách informatiky, ale aj hudobnej výchovy využili rôzne programovacie jazyky, aby sme objavili čaro programovania.   

              Niektorí žiaci naprogramovali korytnačku, aby spravila jednoduché príkazy, iní v Scratchi vytvárali vlastnú hudbu, Code nám umožnil programovať s Angry Birds, Minecraftom, či Sprite Labom. Tí najmenší si vyskúšali naprogramovať robota – Botlyho. Naši ôsmaci zavítali na SOŠ elektrotechnickú, kde mali možnosť naprogramovať si vlastnú mobilnú aplikáciu.  

              Za uskutočnenie podujatí na podporu programovania sme od organizátorov podujatia získali diplom. Aj keď zo všetkých žiakov programátori nebudú, statočne sa popasovali so zadaniami a nadobudli nové vedomosti a zručnosti, ktoré ich obohatili a veríme, že ich v budúcnosti využijú.

          • UČILI SME SA V MÚZEU O MÚZEU
            • UČILI SME SA V MÚZEU O MÚZEU

            • V dňoch 17. a 19. októbra 2022 piataci navštívili vzdelávací program s názvom NAČO NÁM JE MÚZEUM? v národopisnom múzeu v Liptovskom Hrádku. Ďakujeme veľmi pekne zanietenej pani lektorke Richterovej, ktorá im pútavo porozprávala o histórii vzniku múzeí, ich poslaní a fungovaní. Pomocou prehľadnej prezentácie žiaci vyplnili pracovné listy a napokon sa zahrali na múzejníkov, čo v závere návštevy ocenili veľkým potleskom.
          • Zážitková cesta slovenskou históriou s Via Historica
            • Zážitková cesta slovenskou históriou s Via Historica

            • Tento týždeň sa naši žiaci II. stupňa zúčastnili vtipného historického divadelného predstavenia v podaní šermiarsko-divadelného zoskupenia - Via Historica. Žiakom predstavili v humorných scénkach prierez našou históriou. Názorným a pre žiakov atraktívnym spôsobom podali rôzne témy z hodín dejepisu. Žiaci mali možnosť vidieť dobové kostýmy, historické zbrane či šermiarske súboje a zážitkovou formou sa zároveň oboznámili s historickými faktami. Navyše, sami žiaci boli do programu aktívne zapájaní. Jeden zo žiakov si na vlastnej koži vyskúšal, aké by to bolo byť Jánošíkom, ďalší sa zas vžil do role Janka Kráľa a jeho pocitov pri zosadení Ľudovíta Štúra z evanjelického lýcea v Bratislave. Všetci sa dobre zabavili a popri smiechu si ani neuvedomovali, že sa učia nové poznatky. Ďakujeme pánom z Via Historica, že žiakom a aj učiteľom ozvláštnili bežný deň v škole.

          • Upratovací deň
            • Upratovací deň

            • Dňa 9.10.2022 sme v ŠKD robili v areáli školy poriadok "upratovací deň"....deti hrabali a zametali lístie...zapojili sa všetky oddelenia...kreativita bola úžasná aj so skrášlením hlavne dievčatá...a všetci sme sa dobre zabavili...

              kolektív ŠKD

          • Beseda s pani spisovateľkou Silviou Vančovou
            • Beseda s pani spisovateľkou Silviou Vančovou

            • Keď sa opýtate nášho druháka, tretiaka alebo štvrtáka ako vznikne kniha, určite už bude vedieť tú správnu odpoveď. A toto krásne tajomstvo im vyzradila pani spisovateľka Silvia Vančová, ktorá deťom, v mestskej knižnici, priblížila nielen zrod knihy, ale aj svoju tvorbu pre deti. Motivačným prečítaním úryvku zo svojej knihy Mačka z kmeňa stromu určite niekto po knihe siahne, aby sa dozvedel ako to s mačičkou dopadlo. Deti zaujala aj knižka Ľúbim, ktorej ilustrácie nakreslili deti. A možno si deti prídu požičať aj iné jej knižky, ako Dve srdiečka, V našej triede a Spod Poludnice. Ďakujeme pani spisovateľke a pani knihovníčke za poučnú a milú besedu.

          • Gaštanový deň
            • Gaštanový deň

            • Dňa 4.10.2022 sme si v ŠKD urobili "gaštanový deň"....deti tvorili z gaštanov...zapojili sa všetky oddelenia...kreativita bola úžasná...a všetci sme sa dobre zabavili...

              kolektív ŠKD

          • Dopravná akcia
            • Dopravná akcia

            • Dňa 27. - 28. septembra a 5. októbra sa žiaci z I. stupňa zúčastnili dopravnej akcie v spolupráci s Mestskou políciou v Liptovskom Hrádku s názvom "Doprava a bezpečnosť detí na cestách". Napriek nepriaznivému počasiu si deti zopakovali pravidlá správania sa na cestách i chodníkoch, riešenie dopravných situácií na dopravnom ihrisku. Akcia bola zorganizovaná v spolupráci s I. stupňom a ŠKD našej ZŠ.
          • Európsky deň jazykov
            • Európsky deň jazykov

            • V rámci Európskeho dňa jazykov sme si pripomenuli aké dôležité je poznanie iného jazyka a inej kultúry, ktoré nám umožní vidieť samých seba inými očami. Znenazdajky vidíme naše zvyky a tradície, hodnoty a normy z celkom novej, vonkajšej perspektívy. Môžeme sa navzájom porovnávať, vziať si od druhých niečo, čo nemáme a ponúknuť im to, čo je u nás jedinečné. A takýmto spôsobom sa snažiť o vzájomné pochopenie a priblíženie. A to bez poznania cudzích jazykov a kultúr jednoducho nie je možné.
              Pripomenuli sme si aj ohrozené jazyky, ktoré sa z Európy pomaly vytrácajú. Viacerí naši Matejkáči sa naučili pár základných fráz v írčine a aspoň malou troškou tak prispeli k tomu, aby tento jazyk nevymrel z nášho kultúrneho dedičstva. V rozhlasovej relácii si všetci vypočuli zaujímavé fakty o jazykoch a na vyučovacích hodinách sme si pocestovali po Európe prostredníctvom fotografií, zasúťažili v tipovaní jazykov, pocvičili jazýčky na jazykolamoch a absolvovali množstvo ďalších aktivít.
              Do našej jazykovej výzvy sa zapojili žiaci z viacerých tried, krásne ukázali svoje vedomosti a kreativitu aj v iných jazykoch. Najlepší jazykári boli odmenení milým darčekom a všetkým ostatným ďakujeme za ich čas, ochotu a chuť byť o niečo múdrejší!!!!

          • Noc výskumníkov
            • Noc výskumníkov

            • V piatok, 30.9.2022, sme sa s vybranými žiakmi, ktorí sa v minulosti úspešne zúčastnili rôznych prírodovedných a informatických súťaží na Noc výskumníkov do Popradu. Neodradilo nás ani čakanie na meškajúci vlak, či upršané počasie a krátko po deviatej hodine sme zavítali do obchodného centra MAX, kde si pre nás organizátori pripravili rôzne zaujímavé stánky.

              Vysoké školy a iné organizácie si pripravili rôzne zážitkové aktivity, ktorých cieľom bolo osloviť deti v školskom veku, aby zvýšili ich záujem o štúdium prírodovedných a technických smerov. Našich žiakov najviac zaujal stánok Zisti, kam sa pozeráš, kde si vyskúšali detektor lží a okuliare, ktoré dokázali zistiť, kde sa pozerajú. Niektorí sa pri ňom pristavili aj opakovane.

              Viacerých žiakov zaujali videá a rozprávanie pracovníkov z TANAP-u, dozvedeli sa bližšie informácie o fungovaní mozgu, budúcnosti textilných vlákien a plastov. Mohli si vyskúšať skonštruovaných robotov, spoznali lepšie vesmír, rôzne spôsoby zlepšenia kvality ovzdušia, postupy pri skúmaní vody v horách, zistili viac o bunke - bráne do života. 

              Veríme, že ich táto exkurzia odmenila za vynaložené úsilie pri príprave na súťaže. Dúfame, že aj v tomto školskom roku sa budú naši žiaci zúčastňovať súťaží a úspešne reprezentovať školu v okresných, či krajských kolách. 
              Mgr. M. Hrabalová, Mgr. K. Madudová
          • Exkurzia v Liptovskom Mikuláši alebo „Tri v jednom“
            • Exkurzia v Liptovskom Mikuláši alebo „Tri v jednom“

            • V stredu 28. septembra sa žiaci 8. ročníka zúčastnili zaujímavej exkurzie v susednom meste. Pôvodne naplánovaná návšteva Čističky odpadových vôd v Liptovskej Ondrašovej bola doplnená o ďalšie dve zastávky. Prvou bola Liptovská galéria M. P. Bohúňa, ktorá našim žiakom ponúkla edukatívno – zábavný program „Haló Hála!“ ako súčasť aktuálnej výstavy.
              Druhá nás zaviedla do priestorov bývalej evanjelickej fary, ktorá sa stala miestom založenia spolku Tatrín. Počas pútavého lektorského výkladu sa naši ôsmaci „preniesli“ do obdobia 40-ych rokov 19. storočia, aby si upevnili svoje literárne a dejepisné vedomosti.
              „Čistička“ ukončila exkurziu žiakov prezentáciou chemického laboratória, ale aj prehliadkou vonkajších priestorov a zariadení. Žiaci sa vrátili bohatší o nové poznatky, no najmä s pocitom splnených očakávaní.

              Triedne učiteľky 8. ročníka

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou
        • Školský telefón: 044/5222568 Mobilný telefón: 0911/595048 Telefón na školskú jedáleň: 044/5222061 Mobil na školskú jedáleň: 0911/669006 Riaditeľka školy: 0910/901948
        • Ul. J. D. Matejovie 539 033 01 Liptovský Hrádok E-mail: skola@zsmatejkalh.eu.sk IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001 IČO: 37910485 DIČ: 2021873491 033 01 Liptovský Hrádok Slovakia
        • IČO: 37910485
        • DIČ: 2021873491
        • IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001
        • RŠ: riaditelka@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 1. stupeň: zastupkyna1@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 2. stupeň: zastupkyna2@zsmatejkalh.eu.sk
        • Mgr. Martina Hrabalová
      • Prihlásenie