• Školské kolo geografickej olympiády
            • Školské kolo geografickej olympiády

            • Dňa 23. novembra 2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády. Veľmi obľúbenej olympiády sa zúčastnilo 53 žiakov, pričom sa súťažilo v troch kategóriách. Olympiáda bola rozdelená na dve časti – teoretickú monotematickú časť a praktickú časť. V teoretickej časti žiaci uplatnili svoje vedomosti a svoj všeobecnovzdelávací rozhľad. V praktickej časti mohli žiaci pracovať s atlasom a ďalšími povolenými pomôckami. 
              Tu sú prví piati úspešní riešitelia v každej kategórii:
              G kategória (5. ročník):
              1. 
              miesto – Veronika Hrabalová, 5. A
              2. 
              miesto – Laura Gabauerová, 5. B
              3. 
              miesto – Andrej Matula, 5. C
              4. miesto – Simona Lehotská, 5. A
              5. 
              miesto – Rebeka Anna Chylová, 5. C
              F kategória (6. a 7. ročník):
              1. miesto – Timea Sajtáková, 7. A
              2. miesto Lukáš Hnilica, 6. A
              3. miesto Noemi Čatlošová, 7. B
              4. 
              miesto – Viktória Kekešová, 7. A
              5. 
              miesto – Silvia Vrbičanová, 6. A
              E kategória (8. a 9. ročník):
              1. miesto – Matúš Kaliský, 8. B
              2. miesto – Ondrej Lakota, 9. B
              3. 
              miesto – Matúš Pallo, 9. B
              4. miesto – Ján Dzuriak, 9. B
              5
              miesto – Liliana Maťašovská, 8. C
              Ďakujeme všetkým zúčastneným a pri prvých troch miestach v každej kategórii sa tešíme na ďalšiu reprezentáciu vo vyšších kolách olympiády.
          • Prírodoveda v 4.A
            • Prírodoveda v 4.A

            • Hodiny prírodovedy 4.A sa v mesiaci október niesli v znamení vesmíru a slnečnej sústavy. Žiaci stvárnili slnečnú sústavu v zmenšenej podobe po svojom, a tak si pripravili krásne trojrozmerné modely. Rovnaká téma, ale každé prevedenie bolo iné. Odviedli skutočne skvelú prácu spolu so svojimi rodičmi. Dúfam, že pri tvorení prežili príjemné spoločné chvíle. Ďakujem a teším sa z krásnych prác. Posúďte sami..
          • Po stopách lesnej zveri
            • Po stopách lesnej zveri

            • Dňa 24.11.2022 sa žiaci ŠKD tretích ročníkov zúčastnili akcie, ktorú organizovali študenti SOŠLaD v Liptovskom Hrádku, s názvom "Po stopách lesnej zveri"...privítali nás trubači...a na šiestich rôznych stanoviskách si deti vyskúšali vedomosti z poznania stôp, hlasu zveri, trofejí...a zručnosti s drevom. Akcia sa im veľmi páčila a spokojní a plní dojmov sme sa vrátili do školy.
          • Arborétum očami detí
            • Arborétum očami detí

            • V mesiaci október a november sa naši "družinári" hojne venovali návšteve Arboréta a SOŠLaD v Liptovskom Hrádku. Vďaka pedagógom z Lesníckej školy a rozbehla výborná spolupráca s našimi "susedmi". Preto sme vymysleli aj výtvarnú súťaž "Arborétum očami detí", do ktorej sa deti s radosťou zapojili. Práce boli doručené do SOŠLaD, kde ich posúdi a vyhodnotí porota... vychovávatelia odmenili všetkých, ktorí sa zapojili...

          • Mikulášsky volejbalový turnaj
            • Mikulášsky volejbalový turnaj

            • Srdečne Vás pozývame na tradičný mikulášsky turnaj vo volejbale. Príďte sa zabaviť, zahrať či stretnúť sa s kamarátmi. Deti účastníkov sú vítané.
              S pozdravom Mikuláš a jeho tím

          • Zdravie nás baví
            • Zdravie nás baví

            • Vo štvrtok, 24. novembra, sa naši deviataci zúčastnili vzdelávacieho projektu „Zdravie nás baví“. Študenti Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši odborov praktická sestra a masér sprostredkovali našim žiakom informácie o poskytovaní prvej pomoci a o preventívnych postupoch proti kriveniu chrbtice. Pútavou formou spojenou s praktickými ukážkami mali žiaci možnosť získať informácie priamo od osôb, ktoré sú im vekom blízke. Ako môžete vidieť z fotografií, žiakov ukážky zaujali, aktívne sa zapojili do uvedených aktivít a preverili si získané vedomosti aj v praxi.
          • Tréneri v škole
            • Tréneri v škole

            • Naši prváci a druháci sa vždy veľmi tešia na hodiny telesnej výchovy. Žiaci 1. a 2. ročníkov na našej škole sú zapojení do programu "TRÉNERI V ŠKOLE", ktorý je zameraný na aktívne zapojenie kvalifikovaných trénerov do vyučovania telesnej výchovy žiakov v škole. Žiaci sa hravou formou zoznamujú s viacerými športovo – pohybovými aktivitami a tiež s rôznym športovým náčiním. Žiaci si rozvíjajú  všestrannú pohybovú gramotnosť a prehlbujú záujem o šport.

          • Britská kráľovská rodina a náš spoločný projekt
            • Britská kráľovská rodina a náš spoločný projekt

            • Na hodinách angličtiny sme sa so siedmakmi dostali k téme rodina. Pomenovať členov rodiny a vytvoriť „family tree” vieme už dávno, a tak sme sa rozhodli si to trochu spestriť. Zamerali sme sa na tú hádam najznámejšiu a najsledovanejšiu rodinu - britskú kráľovskú. Každý si vybral jedného člena, o ktorom zistil pár zaujímavých faktov. Na výrobu sme použili reálnu britskú tlač - noviny aj časopisy. Niektorí si vyrobili aj kráľovské koruny, ktoré teraz zdobia projekt.   

              Asi najvýraznejšou časťou je úžasná maľba od Žanetky Štrbkovej z 8.B. Žanetka namaľovala zosnulú kráľovnú Alžbetu II. tak realisticky, že len málokto uverí, že to nie je fotografia. Projekt si môžete poobzerať v jazykovom laboratóriu. 

              Fotogaléria

          • Šiestaci vo víre fyzikálnych projektov
            • Šiestaci vo víre fyzikálnych projektov

            • V posledných týždňoch sme mali možnosť nahliadnuť do myslenia a fantázie šiestakov, ktorí si na hodiny fyziky pripravili projekty na tému “Využitie vlastností kvapalín a plynov”. K zadaniu projektu sa postavili zodpovedne a tému spracovali veľmi zaujímavo a rôznorodo. Všetky tri šiestacké triedy na hodinách postupne, väčšinou po skupinkách, odprezentovali pred svojimi spolužiakmi výsledky svojho snaženia. Niektoré boli originálne a pochádzali priamo z hlavy našich mladých návrhárov – projektantov, iné boli inšpirované videami na internete. Tak či onak, bolo sa na čo pozerať. Presvedčte sa sami v našej fotodokumentáciiwink
               MJ

          • Školské kolá jazykových olympiád
            • Školské kolá jazykových olympiád

            • I can speak English.... Ich spreche Deutsch.... Tieto vety si hrdo môžu povedať naši šikovní jazykári, ktorí v náročných testoch uspeli a stali sa tak víťazmi olympiád v anglickom a nemeckom jazyku. Svoje jazýčky si ešte nabrúsia aj v januári, kedy na okresné kolá postúpia tí najlepší z najlepších. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a víťazom gratulujeme!

              Anglická olympiáda
              Kategória 1A:

              1. miesto – Viktória Kekešová
              2. miesto – Timea Sajtáková
              3. miesto – Lukáš Mihály

              Kategória 1B:

              1. miesto – Nella Stredánska
              2. miesto – Tibor Bobrik
              3. miesto – Lucia Urbanová a Viktória Kačírová

              Nemecká olympiáda
              Kategória 1A:

              1. miesto – Alexandra Fodorová
              2. miesto – Tibor Bobrik
              3. miesto – Viktória Lenková

              Kategória 1B:

              1. miesto – Lucia Urbanová
              2. miesto – Nella Stredánska
              3. miesto – Natália Mydliarová
          • iBobor
            • iBobor

            • Už 16. ročník informatickej súťaže iBobor preveril vedomosti žiakov nielen na Slovensku, ale aj v ďalších viac ako päťdesiatich krajinách. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. V našej škole sa súťaže zúčastnilo spolu 215 žiakov, z ktorých sa viacerí stali úspešnými riešiteľmi. Diplom úspešného riešiteľa v jednotlivých kategóriách získali nasledovní žiaci:
              kategória Drobec:
              1. M. Janovčíková (3.A),
              2. S. Rendoš (3.A)
              2. N. Baláž (3.C)
              kategória Bobrík:
              1. K. Andreánska (5.C)
              2. L. Slosiarová (5.C)
              2. V. Mezovský (4.B)
              3. L. Gabauerová (5.B)
              3. O. Navrátil (4.A)
              4. V. Hrabalová (5.A)
              kategória Benjamín: 
              1. T. Sajtáková (7.A)
              2. J. Fridman (6.A)
              2. V. Kekešová (7.A)
              kategória Kadet:
              1. L. Urbanová (9.A)
              2. E. Masuda (9.A)
              3. M. Kaliský (8.B)
              3. A. Palenčíková (9.A)
              3. S. Lehotský (9.B)
              a 22 ďalších žiakov v tejto kategórii, ktorých mená nájdete v týchto tabuľkách. Sú tam tiež výsledky žiakov, ktorí síce diplom nezískali, ale dokázali predbehnúť aspoň 50% súťažiacich žiakov v ich kategórii na Slovensku.
               

              Získať diplom bolo tento rok pre niektorých žiakov veľmi náročné a niektorým nestačil k tomu ani percentil vyše 80 (to znamená, že boli lepší ako 80% ostatných súťažiacich v ich kategórii). Veríme, že ani to ich neodradí, aby sa aj v budúcnosti znovu zúčastnili tejto obľúbenej súťaže. Všetkým úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme. 

              Mgr. Martina Hrabalová, Mgr. Jana Kmeťková

          • Divadlo Janko Hraško
            • Divadlo Janko Hraško

            • V piatok, 4. novembra, sa žiaci druhého a tretieho ročníka zúčastnili divadelného predstavenia Janko Hraško v Spišskej Novej Vsi.
              Viete, aké to je byť v naozajstnom divadle? Nuž, celkom iné. Na Vami zakúpené miesta Vás uvedú pani uvádzačky. Čakanie na začiatok predstavenia je niekedy z nášho pohľadu nekonečné, no „trpezlivosť ruže prináša“ a v našom prípade nám priniesla rozprávku o chlápätku malom ako hrášok.
              I keď hlavná postava bola bábka, skutoční herci z nej urobili „živého“ človiečika. Jeho príbeh nám zahrali tak zaujímavo, veselo a živo, že sme si vôbec neuvedomovali ako plynie čas. Nikto nečakal, kedy zazvoní, ale každý sa tešil, čo videl a počul. Dokonca po javisku „behalo“ vrece s ockovým obedom, či truhlica so zlatom akoby ich niesol sám Janko. Na konci predstavenia sme hercov odmenili veľkým potleskom a plní dojmov sme sa vrátili späť do školy. A vedzte, že ten deň bol pre nás úplne iný. Určite divadlo navštívime radi aj nabudúce.
          • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry
            • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            • Dňa 10. novembra 2022 sa v Centre voľného času v Liptovskom Mikuláši uskutočnilo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, do ktorej sa zapojili víťazi školských kôl z 8. a 9. ročníkov. Za našu Matejku to bola Lucka Urbanová z 9. A triedy, ktorá sa po úspešnom riešení písomného testu, transformácii textu a rečníckom prejave umiestnila na peknom piatom mieste. Gratulujeme jej a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

              "Jazyk náš materinský je najvernejším obrazom našej duše." Jazykovedec Jozef Štolc
          • Krása matematiky v dláždení
            • Krása matematiky v dláždení

            • V rámci Týždňa vedy a techniky bola u nás RNDr. Emília Halušková, CSc. z Matematického ústavu SAV. Navštívila tretiacke a štvrtácke triedy v rámci predmetu prírodovedy. 
              SAV znamená Slovenská akadémia vied a pracujú v nej vedci mnohých vedných odborov. Má logo s troma lipovými listami. Pani doktorka nám povedala, že každý deň sa stretávame s tým, čo skúmajú vedci zo SAV. Konkrétne nám to ukázala na vajíčku, mede a slzách. Ďalej sme navrhovali dláždenie a rozpoznávali mnohouholníky, ktoré sme tam použili. Mnohým vznikli naozaj pekné obrázky!
              Deti mali z hodiny zážitok, dozvedeli sa veľa nových informácií od ozajstnej vedkyne. Ďakujeme pani Haluškovej za zaujímavosti a vedomosti, ktoré nám odovzdala a tešíme sa na jej ďalšiu návštevu v našej škole.
          • Na cintoríne ekologicky
            • Na cintoríne ekologicky

            • Vo štvrtok 3.11. 2022 sme so šiestakmi spojili náboženskú výchovu s ekologickou. Po smutných pohľadoch na kopy plastu na našich cintorínoch sme sa zhodli, že s tým chceme niečo robiť. Jedným z riešení je kytička, ktorá nezaťaží ani prírodu, ani našu peňaženku. Kto by povedal, že na jej výrobu postačí niekoľko listov a kus nite?  

              Výroba ružičiek šiestakov zaujala, prejavili sa ako veľmi zruční. Výsledok si pozrite v galérii. 

              Zuzana Šubjaková 

          • Burza stredných škôl
            • Burza stredných škôl

            • Po dvojročnej prestávke mali naši deviataci so svojimi triednymi učiteľkami opäť možnosť zúčastniť sa Burzy stredných škôl v Liptovskom Mikuláši. 25. októbra žiaci získali informácie o všetkých stredných školách v okrese, ale aj stredných školách zo Svitu, Popradu, Levoče, Ružomberka aj Vrútok. Hotelová akadémia mala v tento deň aj Deň otvorených dverí, ktorú sme takisto navštívili. Keďže výber strednej školy je pre žiakov i rodičov mnohokrát ťažkou úlohou, dúfame, že sme im rozhodovanie aspoň trošku uľahčili.
          • Exkurzia v Arboréte
            • Exkurzia v Arboréte

            • Druháci, tretiaci aj štvrtáci sa so svojimi vychovávateľkami vybrali do Arboréta v Liptovskom Hrádku. Pani Lachmannová zo Strednej lesníckej školy JDM nám trpezlivo a zaujímavo priblížila históriu, súčasnosť a život drevín v Arboréte. Deťom sa prehliadka páčila...vrátili sme sa nadšení a bohatší o nové informácie a zážitky...

              kolektív ŠKD

               

          • Zahájenie korčuliarskej sezóny v ŠKD
            • Zahájenie korčuliarskej sezóny v ŠKD

            • V mesiaci október sa žiaci z ŠKD vyšantili na ľadovej ploche v športovom komunitnom centre. Pod vedením svojich vychovávateľov sa za pomoci aktivít a voľného korčuľovania zdokonalili v korčuľovaní a poniektorí sa aj naučili korčuľovať. Atmosféra bola po celý čas veľmi dobrá a všetci si  korčuľovanie užili. Veríme, že aj v ďalších mesiacoch budeme v tejto aktivite pokračovať.
              Kolektív ŠKD
          • Halloween v ŠKD
            • Halloween v ŠKD

            • Posledný deň pred prázdninami si 2.,3. a 4. ročníky v ŠKD spríjemnili popoludnie Halloweenskou zábavou. Deti v maskách, aj bez nich si zasúťažili, zatancovali a nakoniec aj spoločne pomaškrtili. 

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou
        • Školský telefón: 044/5222568 Mobilný telefón: 0911/595048 Telefón na školskú jedáleň: 044/5222061 Mobil na školskú jedáleň: 0911/669006 Riaditeľka školy: 0910/901948
        • Ul. J. D. Matejovie 539 033 01 Liptovský Hrádok E-mail: skola@zsmatejkalh.eu.sk IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001 IČO: 37910485 DIČ: 2021873491 033 01 Liptovský Hrádok Slovakia
        • IČO: 37910485
        • DIČ: 2021873491
        • IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001
        • RŠ: riaditelka@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 1. stupeň: zastupkyna1@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 2. stupeň: zastupkyna2@zsmatejkalh.eu.sk
        • Mgr. Martina Hrabalová
      • Prihlásenie