• Rady našich žiakov sa oficiálne rozšírili...
            • Rady našich žiakov sa oficiálne rozšírili...

            •      V stredu 11. októbra 2017 popoludní sa telocvičňa ZŠ Matejovie v Liptovskom Hrádku stala miestom imatrikulácií žiakov 1. ročníka školy. Tesne pred 15 hodinou začali prichádzať usmiati rodičia a starí rodičia, za nimi netrpezliví prváčikovia s triednymi pani učiteľkami. Ich starší kamaráti, deviataci, si pre nich pripravili zaujímavý program s prekvapením. Rozprávka o Jankovi Hraškovi, skákanie na trampolíne, jazda zručnosti na kolobežkách, skladanie puzzle, lepenie záložiek, hľadanie zlatých dukátov  a ďalšie stanovištia zvládli prváci s nadšením.  Po absolvovaní všetkých zábavných disciplín sa naši „najmenší“ zúčastnili oficiálnej časti imatrikulácií a boli „pasovaní“ za žiakov Matejky.
                   S imatrikulačným listom, papierovým smajlíkom a sladkým koláčikom sa po malom občerstvení rozchádzali spoločne so svojimi najbližšími domov. Ich veselý smiech a radostná nálada nás utvrdili v tom, že všetko sa podarilo „na jednotku“. Na záver už len odkaz: Veľa úspechov, prváčikovia!
              Mgr. Vyparinová a Mgr. Madudová
          • "Made by Science – Vytvorené vedou"
            • "Made by Science – Vytvorené vedou"

            • Týmto mottom sa prezentoval 11. ročník festivalu vedy na Slovensku - Európska Noc výskumníkov 2017. Naši žiaci 29. 9. pricestovali do obchodného centra Europa SC v Banskej Bystrici s cieľom odhaliť vedu a jej výsledky v každodenných činnostiach.
              Na prednáške Hurá do školy! sa oboznámili s vyučovaním v minulosti a mali možnosť vidieť vizualizáciu ťažby v minulosti.
              Prešli si 24 vedeckých stánkov a prezentácií z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, Technickej univerzity vo Zvolene, Žilinskej univerzity a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, ďalších inštitúcií a tiež základných a stredných odborných škôl z okolia.
              Mohli si vyskúšať cvičenie na tréningových pomôckach, ktoré používajú profesionálni športovci, napríklad hokejisti NHL, či naši a zahraniční špičkoví futbalisti, pokúsili sa zastaviť hrozbu teroristického útoku a simultánne tlmočiť z cudzieho jazyka, videli výrobu kozmetických prípravkov z produktov vlastej záhrady, potrápili si hlavičky nad matematickými hlavolamami, či vyskúšali simuláciu prevrátenia vozidla a mnoho ďalších aktivít.
              Veríme, že aj týmto podujatím sme v nich prebudili hlbší záujem o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách. 
          • Dobré je počuť, ešte lepšie zažiť
            • Dobré je počuť, ešte lepšie zažiť

            • Návšteva jedného z prvých troch slovenských gymnázií, dnes Gymnázia Viliama Paulinyho Tótha, sa už pre nás stáva tradíciou. Nechodíme tam však za históriou, ale za fyzikou. Presnejšie – za pokusmi z fyziky. Pán Beňuška, učiteľ fyziky na tejto strednej škole, ponúka celoročne prednášky na rôzne fyzikálne témy. No a keďže sme  exkurziu „šili“ na šiestakov, vybrali sme si pokusy s kvapalinami a plynmi. Žiaci sa o nich podozvedali  mnoho zaujímavých vecí - napr. to, že sa kvapaliny dajú prelievať ste iste vedeli. Ale vedeli ste to, že aj vzduch tečie? Alebo že aj bubliny môžu horieť? My sme sa o tom presvedčili na vlastnej koži, a to doslovne. Žiaci prichádzali na riešenia zadaných úloh vlastnými pokusmi. Najlepšie na tom celom bolo, že nové informácie (z FYZIKY!) nasávali všetci veľmi ochotne a pretekali sa v tom, kto prvý vylúska „záhadu reálneho sveta“. Podľa slov detí, účastníkov exkurzie, to bola vydarená akcia a už teraz sa tešia, čím ich pán Beňuška prekvapí o rok. smiley
              MJ
          • Cezpoľný beh - postup na krajské kolo
            • Cezpoľný beh - postup na krajské kolo

            • 26. 9. 2017 sa darilo našim športovcom v okresnom kole súťaže v cezpoľnom behu. Najlepší jednotlivci - Zuzka Letošová a Šimon Pozor si vybojovali každý 3. miesto vo svojej kategórii.
              Družstvo dievčat v zložení Zuzka Letošová, Lucka Letošová a Romanka Hrvolová získalo 1. miesto a vybojovalo si postup na krajské majstrovstvá, ktoré sa budú konať 10. 10. 2017.
              Gratulujeme a dievčatám držíme prsty na krajských majstrovstvách.
          • Relaxačný pobyt v Taliansku
            • Relaxačný pobyt v Taliansku

            • sme si užili v letovisku Lignano Sabbiadoro. Celý týždeň nás sprevádzalo aprílové počasie, ale ani to nezabránilo našej dobrej nálade. Popri šantení v mori, keď na nás vykuklo skúpe septembrové slniečko, sme dni trávili rôznymi aktivitami. Navštívili sme Hemingwayov park, v ktorom na nás čakali lákavé výkonnostné prekážky a smiechu veru nebolo konca. Na našu jazdu vláčikom tamojší domorodci tiež určite nezabudnú, pretože z každého vagónika znela hymna Matejky sprevádzaná bublinkami z bublifuku. Videli sme aj otvorené more, ktoré si pre deň našej plavby na Mušličkový ostrov vybralo príjemne kolísavú náladu a predviedlo nám aj nekonečnú paletu svojich farieb. Námorníci nám na ceste späť pripravili prekvapenie vo forme pečených hranolčekov. Večery sme trávili na promenáde, kde sme ochutnali taliansku pizzu a zmrzlinu. Previezli sme sa na historickom kolotoči a neunikli nám ani milé obchodíky so suvenírmi. Veď každý si chcel priniesť nejakú drobnosť pre svojich blízkych domov. Aj napriek jesennému počasiu sme spolu s našimi žiakmi prežili príjemné chvíle. Veríme, že naša cesta mala zmysel, pretože niektoré deti boli prvýkrát pri mori, iné zase videli niečo nové, lepšie sa medzi sebou spoznali, preskúšali si svoje cudzojazyčné schopnosti a v neposlednom rade prežili čas so svojimi kamarátmi.  A my, učitelia, musíme skonštatovať, že máme  milých žiakov, ktorí vedia reprezentovať nielen našu školu, ale aj krajinu a sme na nich právom hrdí.                   
              A Rády Kňazovická
          • Exkurzia vo firme ESOX s. r. o. v Uhorskej Vsi
            • Exkurzia vo firme ESOX s. r. o. v Uhorskej Vsi

            • Veľmi radi sme prijali srdečné pozvanie na Deň otvorených dverí od firmy Esox a dňa 27. septembra 2017 sme navštívili s našimi deviatakmi túto spoločnosť. Zamestnanci nám prezentovali vznik, zameranie firmy Esox, predstavili výrobu – lisovňu i nástrojáreň s moderným strojným vybavením a tiež vyrábané produkty. Získali sme nové poznatky a na vlastné oči sme videli, ako na Liptove vznikajú z plastového granulátu vysoko špecializované, veľmi presné a precízne produkty pre automobilový priemysel, bielu techniku, či medicínske účely, ktoré sú žiadané v Európe, v USA aj v Číne.
              Firma spolupracuje so SOŠ Polytechnickou v Liptovskom Mikuláši a možno aj niektorí tohtoroční deviataci sa rozhodnú práve pre toto štúdium.
              Veľmi pekne ďakujeme vedeniu za sprístupnenie firmy, za zabezpečnie dopravy, občerstvenia a všetkým zamestnancom, ktorí sa nám venovali, za ich pútavý a odborný výklad. 
      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou
        • Školský telefón: 044/5222568 Mobilný telefón: 0911/595048 Telefón na školskú jedáleň: 044/5222061 Mobil na školskú jedáleň: 0911/669006 Riaditeľka školy: 0910/901948
        • Ul. J. D. Matejovie 539 033 01 Liptovský Hrádok E-mail: skola@zsmatejkalh.eu.sk IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001 IČO: 37910485 DIČ: 2021873491 033 01 Liptovský Hrádok Slovakia
        • IČO: 37910485
        • DIČ: 2021873491
        • IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001
        • RŠ: riaditelka@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 1. stupeň: zastupkyna1@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 2. stupeň: zastupkyna2@zsmatejkalh.eu.sk
        • Mgr. Martina Hrabalová
      • Prihlásenie