• Dvojité víťazstvo na Hviezdoslavovom Kubíne
            • Dvojité víťazstvo na Hviezdoslavovom Kubíne

            • Ako už býva zvykom, aj tento rok sa v dňoch pred Veľkou nocou, 4.-5. apríla,  konali okresné kolá recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Tento rok sa už po 69. krát postavili pred porotu najlepší recitátori  školských kôl. Aj Matejka mala medzi súťažiacimi svoje zastúpenie.
              Mladších žiakov v reprezentovali Krištofko Hanko, ktorému sa podarilo vybojovať krásne 3. miesto v prednese prózy a Ninka Vechterová, ktorá nazbierala skúsenosti v prednese poézie a teší sa na ďalší ročník.
              V 2. kategórii sa predviedli Natálka Juríková a Klárka Drenková z 5.B. Natálka za svoj výkon v prednese poézie získala čestné uznanie poroty.
              Druhý súťažný deň patril starším žiakom a našu školu reprezentovali v prednese poézie Charlotte Mária Kollárová z 8.C a v prednese prózy Martinka Grešová z 8.B. Dievčatá nás neskutočne potešili, pretože obe si vo svojej kategórii vybojovali krásne 1. miesto a priamy postup do krajského kola! Gratulujeme!
          • Opäť NAJLEPŠÍ v okresnom kole Chemickej olympiády
            • Opäť NAJLEPŠÍ v okresnom kole Chemickej olympiády

            •  Aj v tomto roku naši skvelí deviataci sú najlepšími riešiteľmi okresného kola Chemickej olympiády.
              1. miesto: Magdaléna Slosiarová (9.A)
              2. miesto: Samuel Lehotský (9.B)
              V teoretickej časti súťažiaci preukázali svoje vedomosti z názvoslovia anorganických zlúčenín, chemických výpočtov a významných chemických reakcií železa a  jeho zlúčenín. V praktickej časti si overili svoje zručnosti pri príprave zlúčeniny železa, meraní objemu kvapalín pomocou odmerného valca a pipety, zahrievaní reaktantov, filtrovaní pripraveného produktu a pri určovaní pH neznámych roztokov.
              Našim „chemikom“ srdečne blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v krajskom kole.
          • Biologická olympiáda kat. D – školské kolo 
            • Biologická olympiáda kat. D – školské kolo 

            • Dňa 24. marca 2023 sa uskutočnilo školské kolo Biologickej olympiády kategórie D on-line formou. Olympiády sa zúčastnilo 41  žiakov 6. a 7. ročníka. Najlepšie sa darilo týmto Matejkárom:
              1. miesto: Terézia Langerová zo 6. A,
              2. miesto: Silvia Sandra Ambrózová zo 7. A,
              3. miesto: Timea Sajtáková zo 7. A

              Úspešnými riešiteľmi  boli aj Margaréta Drenková, Martin Šubjak (obaja 7.A), Sandra Bačkorová (7.B), Lukáš Mihály (6.A), Lea Šimeková (7.A), Tamara Gabriela Gabonová (7. B), Lenka Vejčíková (7.A), Noemi Čatlošová, Vanesa Forgáčová (obe 7. B), Laura Ratkošová (7. A), Karin Kučeráková (6.B), Samuel Králik (6.A), Tomáš Petro (7.B), Silvia Vrbičanová (6.A), Radka Košíková (7. A), Richard Stephany (7.B), Jakub Fridman (6.A), Alexandra Iľanovská, Šimon Jančiga, Sara Oravcová (všetci 7. A), Alexandra Pristovšeková (7. B), Šimon Červeňák (7.A), Damián Papán (6.C), Natália Kováčová (6. A), Tadeáš Pavol Velebír (7.B), Oliver Šeďo, Ema Murínová (obaja 6.B), Lívia Sládeková (7.A), Kristína Juríková (6.B), Peter Gajdoš (7.A), Barbora Badáňová, Nela Pócsová (obe 6.B), Tamara Imrichová a Lukáš Hnilica (obaja 6.A).   

              Všetkým našim žiakom srdečne blahoželáme. 

               

          • Deň otvorených dverí
            • Deň otvorených dverí

            • Pomaly sa blíži čas zápisu do prvých tried a opäť aj tento rok 28. a 29. marca sme privítali na "Matejke" predškolákov z hrádockých materských škôl a okolia. Žiaci 4. B triedy ich preniesli do sveta rozprávky o vypočítavej mačičke a poslušných a vynaliezavých myškách. Potom si predškoláci mohli vyskúšať rôzne aktivity, ktoré pre nich pripravili pani učiteľky. Naši predškoláci nám ukázali, že sú na zápis veľmi dobre pripravení, hravo zvládli aj sčitovanie do šesť. Vyrobili si z papiera veľkonočné ozdoby a v závere sa vyšantili v našej telocvični. Dobre padlo aj malé občerstvenie a teplý čajík. Veríme, že sa im u nás páčilo a s mnohými sa stretneme na zápise do 1. ročníka v dňoch 25. a 26. apríla 2023.

          • 6. a 7. oddelenie ŠKD
            • 6. a 7. oddelenie ŠKD

            • 6. a 7.oddelnie ŠKD stále tvorivo "žije"...chodíme sa korčuľovať do Komunitného centra, boli sme na Chovateľskej prehliadke v KD, urobili sme si " fašiangové súťaže, tématicky tvorime, hráme sa a športujeme...
          • Veľká noc v múzeu
            • Veľká noc v múzeu

            • Žiaci 1. stupňa v predveľkonočnom období zavítali do Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku. Pani lektorky pripravili pre nich edukačný program, v ktorom sa žiaci dozvedeli o veľkonočných zvykoch v regióne, prečo dostali veľkonočné dni svoje názvy, aké zvyky naši predkovia slávili a mnohé z nich sa zachovali aj dodnes. Veľkonočné symboly si pripomenuli aj pletením korbáča z vŕbového prútia a maľovanie vajíčok voskom.

          • Pečieme po anglicky so šiestakmi
            • Pečieme po anglicky so šiestakmi

            • Piecť po anglicky? Áno, piecť na hodine anglického jazyka podľa anglického receptu! Šiestaci sa počas jednej hodiny angličtiny vyzbrojili čerstvými ingredienciami, chuťou piecť a zabaviť sa. Tá zrazu dostala konkrétnu chuť a vôňu. Žiaci si vyhrnuli rukávy a svoje (ne)skúsenosti v kuchyni ukázali v plnej kráse a upiekli si svoj vlastný apple crumble (jablkový koláč s mrveničkou) v našej školskej kuchynke. Milí rodičia, možno ste ani netušili, akých šikovníkov doma máte. Len tak ďalej, šiestaci!

          • Marec - mesiac knihy
            • Marec - mesiac knihy

            • Mesiac MAREC okrem toho, že je prvým jarným mesiacom je veľmi dôležitý a úzko spätý s odpočinkom v podobe čítanie kníh. Prvá zmienka o jeho prívlastku „mesiac kníh“ bola už v roku 1955 a to na počesť básnika Mateja Hrebendu, ktorý bol významný šíriteľ a milovník knižnej kultúry. Pri tejto príležitosti naši prváčikovia navštívili mestskú knižnicu – kde boli slávnostné zapísaní. Dostali ich prvý čitateľský preukaz, na ktorý si hneď mohli vypožičať ich prvú knihu, ktorú si už vedia sami prečítať, pretože poznajú takmer všetky písmenká. Deti boli veľmi nadšené a zaujaté. Už pri odchode sa tešili na ďalšiu návštevu.
          • ZACHRAŇOVAL V TURECKU I PRED PÍSOMKOU ZO SLOVENČINY
            • ZACHRAŇOVAL V TURECKU I PRED PÍSOMKOU ZO SLOVENČINY

            • Dňa 16. marca 2023 6.A navštívil profesionálny  horský záchranár a rodák z Liptovského Hrádku, Igor Žiak.  Okrem mnohých akcií na Slovensku bol aj na vyčerpávajúcej záchrannej akcii v Turecku, kde vyslobodzovali ľudí z trosiek po zemetrasení.  

              Ako prejav úcty a vďaky za jeho obetu sme sa spolu so spolužiakmi rozhodli nielen Igorovi, ale aj ostatným hrdinským záchranárom zozbierať sladkosti na dobitie oslabených bateriek a nakreslili sme množstvo pekných obrázkov. 

              Veľký balík sa prostredníctvom Branka Hucana dostal až na novopostavenú stanicu HZS v Žiarskej doline.  

              No a za odmenu k nám pán Žiak prišiel na návštevu.  Veľmi pútavo nám rozprával o misii a my sme mu dávali zvedavé otázky, na ktoré nám pohotovo odpovedal. Dozvedeli sme sa veľa informácií o akcii v Turecku, psíkoch, zvládaní ťažkých psychických situácií.  Doniesol nám aj darčeky, z ktorých sme boli veľmi prekvapení. 

              Najväčšou odmenou bola debata s hrdinom z nášho mesta, odloženie písomky zo slovenčiny a to, že naše obrázky budú zdobiť steny novučkej stanice HZS.  

              Ďakujeme a želáme mu veľa zdaru pri záchrane ľudských životov. 

               

          • Matejkáči v modrom pri príležitosti Svetového dňa vody
            • Matejkáči v modrom pri príležitosti Svetového dňa vody

            • Od roku 1993, teda už tri desaťročia, si verejnosť na celom svete 22. marca pravidelne pripomína Svetový deň vody. Ani na našej škole sme nezabudli na túto vzácnu, životodarnú, najrozšírenejšiu a najpoužívanejšiu látku na našej Zemi. Dozvedeli sme sa, že najvhodnejším typom vôd je pitná voda, prírodné stolové vody a minerálne vody. A tiež, že správnym pitným režimom sa vyhneme bolestiam hlavy, zefektívnime učenie, zlepšíme si trávenie, získame energiu pre svaly, naše obličky budú správne fungovať, pomôžeme svojej koži, aby dobre vyzerala a získame dobrý pocit a lepšiu náladu. Každý z nás si môže vypočítať dennú dávku tekutín presne na mieru a to tak, že vynásobí svoju hmotnosť v kilogramoch číslom 40. To znamená, že na každý kilogram telesnej hmotnosti by sme mali vypiť 40 ml tekutiny. Ak to tak nerobíme, je najvyšší čas napraviť to. Najlepšie hneď.
              Ďakujeme všetkým, ktorí sa dnes odeli do modrej a vytvorili spoločne matejkársky prúd nenahraditeľnej, zázračnej vody.
          • Okresné kolo Pytagoriády
            • Okresné kolo Pytagoriády

            • V pondelok, 20.3.2023 sa v našej škole uskutočnilo okresné kolo 44. ročníka Pytagoriády v kategórii P3, P4 a P5, ktorého sa zúčastnilo 39 našich žiakov. Úspešnými riešiteľmi sú: Kristínka Čániová z 3.A, Ninka Vechterová a Alexko Oravec z 3.B, Ondrejko Navrátil zo 4.A, Vladko Mezovský a Anička Majeríková zo 4.B. V utorok, 21.3.2023 sa v Liptovskom Mikuláši konalo okresné kolo Pytagoriády v kategórii P6, P7 a P8. Tejto matematickej súťaže sa zúčastnilo 17 žiakov našej školy. V silnej konkurencii sa medzi 97 šiestakmi umiestnil Damián Papán na 2. mieste. Z 34 žiakov siedmeho ročníka obsadila Timea Sajtáková 3. miesto a zo 100 súťažiacich ôsmakov nášho okresu sú úspešnými riešiteľmi Matúš Kaliský - 7. miesto a Katarína Pristovšeková - 19. miesto.
              Úprimne sa tešíme z ich úspechu a srdečne blahoželáme.
          • Hviezdoslavov Kubín - 2. stupeň
            • Hviezdoslavov Kubín - 2. stupeň

            • Aj na 2. stupni v  piatok 17.3. 2023 prebiehalo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Až 25 žiakov si prišlo zmerať sily či skôr predviesť svoj talent a potešiť sa krásou recitovaného slova. V pokojnej atmosfére sme si všetkých vypočuli a nakoniec porota rozhodla o troch najlepších z každej kategórie.
              II. kategória – poézia:
              1. miesto  Natália Juríková z 5.B
              2. miesto Daniela Orgovánová z 5.A
              3. miesto Janka Grešová z 5.C

              II.kategória – próza:
              1. miesto Klára Drenková z 5.B
              2. miesto Veronika Hrabalová z 5.A
              3. miesto Damián Papán zo 6.C

              III. kategória – poézia:
              1. miesto  Charlotte Mária Kollárová z 8.C
              2. miesto Nela Jurčová z 8.B
              3. miesto Daniela Ilavská z 8.B

              III.kategória – próza:
              1. miesto Martina Grešová z 8.B
              2. miesto Tomáš Petro zo 7.B
              3. miesto Liliana Maťašovská z 8.C

              Všetkým ďakujeme za spríjemnenie dopoludnia a víťazom želáme veľa šťastia v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 5.4. 2023 v Liptovskom Mikuláši.
               
          • Hviezdoslavov Kubín - 1. stupeň
            • Hviezdoslavov Kubín - 1. stupeň

            • Príjemné predjarné počasie nám 17. 3. spríjemnili žiaci 2. - 4. ročníkov prednesom ukážok poézie a prózy v školskom kole v súťaži Hviezdoslavov Kubín. V príjemnej atmosfére, s podporou spolužiakov sa snažili podať čo najlepší výkon. A veru porota mala ťažký výber rozhodnúť, kto sa umiestni medzi víťazmi a kto pôjde našich najmladších recitátorov reprezentovať v okresnom kole v Liptovskom Mikuláši. Umiestneným blahoželáme a Ninke s Krištofkom budeme držať prsty.
              poézia:
              1. miesto     Ninka Vechterová 3. B
              2. miesto     Kristínka Čániová 3. A, Paľko Čáni 4. C
              3. miesto     Karinka Bobríková 4. A, Saška Feriancová 4. C
              próza:
              1. miesto     Krištofko Hanko 2. A
              2. miesto     Lukáško Lehotský 4. A
              3. miesto     Marcelko Mȩczyǹski 3. B
               
          • Národné finále celosvetovej súťaže First Lego League
            • Národné finále celosvetovej súťaže First Lego League

            • 11.3.2023 sa v budove Slovenskej sporiteľne v Bratislave konalo národné finále súťaže FLL v kategórii Challenge. 14 tímov, ktoré postúpili z regionálnych turnajov si v skvelej atmosfére zmeralo sily v štyroch disciplínach.

              Odborná porota sledovala tímovú spoluprácu, dizajn robota a inovatívny projekt. Náš nováčikovský tím Matejkári zaujal porotu reálnym potenciálom svojho inovatívneho projektu. Získali tiež cenné rady a skúsenosti, ako vylepšiť dizajn

              robota, či popísať stratégiu plnenia jednotlivých misií. Porotcovia pri súťažných stoloch bodovali plnenie stanovených misií, na ktoré mali tímy len 2,5 minúty. Hviezdy nám tentokrát neboli priaznivo naklonené a naše súťažné hry sprevádzali menšie technické problémy. 

              Aj keď sme nezískali žiadne umiestnenie, nové kontakty a rady od bývalých súťažiach, ktorí boli ako dobrovoľní pozorovatelia na turnaji nám pomôžu zlepšiť sa do budúcna. Už teraz sa tešíme na nový ročník FLL. 

              Tím Matejkári

          • Ako sa správať bezpečne na 1. stupni
            • Ako sa správať bezpečne na 1. stupni

            • Naši najmenší Matejkáči - prváčikovia sa spolu s pani policajtkou kpt. Mgr. A. Poljakovou  porozprávali o tom „Ako sa správať bezpečne“ a v pondelok 13.3. dokončili svoju prácu na tomto projekte. Zistili množstvo odpovedí na zaujímavé otázky o dopravnej výchove, slušnom správaní, tiesňových linkách a možno aj pre nich životne dôležitých veciach. Milá teta a naša veľká pomocníčka z Policajného zboru v L. Mikuláši vysvetlila aj žiakom 4. ročníka trochu bližšie pojem „Šikanovanie a násilie s ním spojené“. Veľmi pekne ďakujeme, prevencie nikdy nie je dosť, takže my sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.
            • Testovanie T9

            • Z dôvodu Testovania 9 2023 udeľuje riaditeľka školy na deň 22. 3. 2023 RIADITEĽSKÉ VOĽNO pre žiakov 5, 6. 7. a 8. ročníka. V tento deň nebude prebiehať ani dištančné vyučovanie. Žiaci budú zo stravy odhlásení.

          • Preventívne aktivity na 2. stupni
            • Preventívne aktivity na 2. stupni

            • Často si ani neuvedomujeme s akými nástrahami a nepríjemnými náhodami sa môžeme stretnúť na internete, na sociálnych sieťach, pri komunikácii s priateľmi, pri e-nakupovaní a všetkých podobných aktivitách.

              Práve o nebezpečenstvách internetu, nenávistných prejavoch a hrozbách nám porozprávali koordinátorky z odboru prevencie kriminality MV SR zo Žiliny. Besedu absolvovali žiaci celého 6. a 7. ročníka. Milé tety zo Žiliny našich žiakov veľmi pochválili za pohotové odpovede, vzájomnú komunikáciu a príjemnú atmosféru. Žiaci 9. ročníka si vypočuli zaujímavé  informácie na tému obchodovania s ľuďmi. Čoskoro ich čaká reálny život a možnosť zarobiť si na rôznych brigádach, preto tieto poznatky sú pre nich viac ako užitočné.

              Ďakujeme  za spoluprácu a tešíme sa na budúce stretnutie.

              Pozorová

          • LVK – lyžiarsky výcvikový kurz alebo lyže, voda, kamaráti
            • LVK – lyžiarsky výcvikový kurz alebo lyže, voda, kamaráti

            • Od pondelka 13.2. strávilo 35 žiakov siedmeho ročníka päť nezabudnuteľných dní na Orave, kde sa naučili lyžovať alebo zdokonalili svoju lyžiarsku techniku.

              Všetci sme sa na lyžiarsky kurz veľmi tešili. Vyše hodinovú cestu autobusom sme si krátili spevom a veselou vravou. Na chate Oravice nás privítal ochotný a milý personál a pri chate zvedavá srna Zuza. Na svahu sme strávili denne 3 hodiny doobeda a 2 hodiny poobede. A po večeri sme relaxovali v termálnych bazénoch. Počas oddychu na izbách sme sa hrali spoločenské hry a debatovali s kamarátmi.

              Streda bol oddychový deň – strávili sme ho prechádzkou do Tichej doliny a na rozhľadňu. Postavili sme si snehového lyžiara a vydupali sme do snehu obrovské srdce. Poobede sme sa vybláznili v bazénoch aquaparku.

              V piatok sa nám už počasie pokazilo, na svahu sme aj zmokli. Vedeli sme, že sušiť sa budeme už doma. Po výbornom obede sme naložili lyže a batožinu do autobusu a odchádzali sme domov – tentoraz bez spevu. Aj obloha plakala, že sa nám to všetko už končí.

          • Naši Experti
            • Naši Experti

            • Súťaž EXPERT geniality show sa teší čoraz väčšej obľube. Tento školský rok si ju vyskúšalo 40 žiakov z 5. - 9. ročníka. Súťažili v dvoch súťažných témach, na riešenie ktorých mali časový limit 60 minút. Siedmi z nich získali najcennejší diplom - titul TOP EXPERT (za umiestnenie v prvej štvrtine žiakov v danom ročníku): Simonka Lehotská z 5.A, Michal Hugáň z 5.B, Katka Andreánska z 5.C, Lukáš Hnilica zo 6.A, Damián Papán zo 6.C, Martin Šubjak zo 7.A, Terezka Fridmanová z 8.B a Matúš Kaliský z 8.B
              Titul Expert na jednotlivé témy získali:
              - Simonka Lehotská z 5.A za tému Ako funguje svet
              - Michal Hugáň z 5.B za témy Ako funguje svet a Päť jazykov kultúry
              - Katka Andreánska z 5.C za tému Ako funguje svet
              - Jakub Fridman zo 6.A za tému Ako funguje svet
              - Lukáš Hnilica zo 6.A za tému Ako funguje svet
              - Šimon Červeňák zo 7.A za tému Tajomstvá prírody
              - Martin Šubjak zo 7.A za témy Od Dunaja k Tatrám a Svetobežník
              - Sandra Bačkorová zo 7.B za tému Tajomstvá prírody
              - Terezka Fridmanová z 8.B za tému Od Dunaja k Tatrám
              - Danielka Ilavská z 8.B za tému  Od Dunaja k Tatrám 
              - Matúš Kaliský z 8.B za témy Tajomstvá prírody a Svetobežník
              - Tomáš Gabčo z 9.A za tému Góly, body, sekundy 
              - Ondrej Lakota z 9.B za tému Svetobežník
              Srdečne gratulujeme k pekným výsledkom a ostatným prajeme budúci rok viac šťastia. 
    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • Školský telefón: 044/5222568 Mobilný telefón: 0911/595048 Telefón na školskú jedáleň: 044/5222061 Mobil na školskú jedáleň: 0911/669006 Riaditeľka školy: 0910/901948
      • Ul. J. D. Matejovie 539 033 01 Liptovský Hrádok E-mail: skola@zsmatejkalh.eu.sk IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001 IČO: 37910485 DIČ: 2021873491 033 01 Liptovský Hrádok Slovakia
      • IČO: 37910485
      • DIČ: 2021873491
      • IBAN: SK06 5600 0000 0016 5094 9001
      • RŠ: riaditelka@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 1. stupeň: zastupkyna1@zsmatejkalh.eu.sk ZRŠ 2. stupeň: zastupkyna2@zsmatejkalh.eu.sk
      • Mgr. Martina Hrabalová
    • Prihlásenie